Ropa navzdory šíření omikronu zdražuje. Může za to výpadek dodávek surovin i pokles zásob v USA

Ceny ropy se navzdory šíření nové varianty koronaviru zvyšují a severomořský Brent se blíží 80 dolarům za barel. Přispívají k tomu výpadky v dodávkách suroviny a také očekávání, že zásoby ropy ve Spojených státech minulý týden klesly.

Londýn/New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ceny ropy kvůli obavám o poptávku prudce klesají

Ceny ropy se navzdory šíření nové varianty koronaviru zvyšují (ilustrační foto) | Foto: Brendan McDermid | Zdroj: Reuters

Brent krátce po 15.00 SEČ vykazoval růst asi o 0,8 procenta na 79,25 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu připisovala asi jedno procento a prodávala se za 76,34 dolaru za barel. Ceny obou druhů ropy se pohybují na maximu za poslední měsíc.

Státní zásoby ropy byly v uplynulých čtyřech letech pod limitem, zjistil Nejvyšší kontrolní úřad

Číst článek

„Podporou jsou i vysoké souhrnné výpadky produkce v Ekvádoru, Libyi a Nigérii, stejně jako očekávání dalšího velkého poklesu zásob ropy v USA,“ řekl k růstu cen ropy analytik Giovanni Staunovo z banky UBS.

Analytici podle agentury Reuters očekávají, že zásoby ropy v USA pravděpodobně už pátý týden v řadě klesly.

Vliv na ceny má i blížící se zasedání skupiny OPEC+, která zahrnuje Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojence v čele s Ruskem. Velcí těžaři budou jednat 4. ledna a zabývat se budou mimo jiné tím, zda mají v únoru pokračovat v plánovaném zvýšení produkce o 400 000 barelů denně.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme