Ropa rychle zlevňuje, cenu sráží klesající spotřebitelské výdaje v USA

Ropa prudce zlevnila na 120 dolarů za barel. Ještě před několika týdny přitom stála skoro 150 dolarů. K rychlému poklesu ceny zřejmě přispěla zpráva, že v červnu se ve Spojených státech snížily spotřebitelské výdaje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ropovod na Aljašce

ropovod na Aljašce | Foto: Artic Power

Americké ministerstvo obchodu uvedlo, že lidé pociťují dopady drahých pohonných hmot a potravin, a proto v červnu omezili své spotřebitelské nákupy.

Jak Radiožurnálu řekl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka, na pokles cen také působí zpráva meteorologů, že tropická bouře Edouard zřejmě nezasáhne oblast zpracování ropy na jihu Texasu.

"Podle posledních zpráv z Mexického zálivu to vypadá, že největší rafinerie nebudou ohroženy a budou i nadále pokračovat v produkci. To vedlo spekulanty, kteří si mysleli, že cena ropy půjde nahoru, k vyprodávání svých pozicí," uvedl Hatlapatka.

Skokové zlevnění ropy přišlo také po informacích o vyšší těžbě v zemích OPEC, konkrétně v Saúdské Arábii. "Kromě toho se mírně uklidnila situace na Blízkém východě, kde v poslední době byly občas náznaky nějaké nervozity, což ovšem také znamená, že tyto faktory se kdykoliv mohou znovu dostat na trh, a to by znamenalo další nárůst cen ropy," podotkl analytik.

Americká ropa je nyní téměř 30 dolarů pod rekordním maximem z minulého měsíce. Dnes před poledne cena americké ropy klesla o 2,70 dolaru na 118,71 dolaru za barel. Předtím se propadla až na rovných 118 dolarů, tedy na nejnižší úroveň od 5. května. Severomořská ropa Brent zlevnila o 2,82 dolaru na 117,86 dolaru.

Od ceny ropy se samozřejmě odvíjejí i ceny pohonných hmot. Pravidelně sledujeme, kolik stojí benzín a nafta!

Martin Hromádka, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme