Těžba ropy v Rusku se vymanila z pandemického útlumu. Narostla o dvě procenta

Těžba ropy v Rusku se loni zotavila z útlumu vyvolaného pandemií a zvýšila se o více než dvě procenta. V průměru tak činila 10,52 milionu barelů denně, oznámilo v neděli ruské ministerstvo energetiky. Na úroveň před pandemií se Rusko chce dostat do května, což je ale podle analytiků ambiciózní plán vzhledem k tomu, že ropná pole se vyčerpávají.

Tento článek je více než rok starý.

Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

OPEC rozhodl o prodloužení dohody o omezení těžby ropy.

Těžba ropy v Rusku se loni zotavila z útlumu vyvolaného pandemií a zvýšila se o více než dvě procenta (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Ke zvýšení těžby loni přispěl i fakt, že největší světoví producenti ze skupiny OPEC+ pozvolna odbourávají těžební omezení zavedená v roce 2020. Tehdy k nim sáhli, aby podpořili cenu ropy, která prudce klesla po výrazném snížení poptávky na začátku pandemie. Skupina OPEC+ zahrnuje Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojence v čele s Ruskem.

Ropa navzdory šíření omikronu zdražuje. Může za to výpadek dodávek surovin i pokles zásob v USA

Číst článek

Vyjádřeno v tunách Rusko loni vytěžilo 524,05 milionu tun ropy a plynového kondenzátu, což je nárůst o 2,2 procenta. Těžba tak zůstává pod postsovětským maximem, které činí 560,2 milionu tun za rok, respektive 11,25 milionu barelů denně, a je z roku 2019.

Agentura Interfax uvádí, že vývoz ropy z Ruska do zemí mimo bývalý Sovětský svaz loni klesl o 2,2 procenta na 214,4 milionu tun. Těžba zemního plynu se naopak o deset procent zvýšila a vystoupila na 762,3 miliardy metrů krychlových.

Rusko v dubnu 2020 přistoupilo na dohodu s ostatními velkými producenty a snížilo těžbu ropy o více než dva miliony barelů denně. To bylo do té doby nevídané rozhodnutí, protože šlo o snížení zcela dobrovolné. Největší těžaři se tehdy rozhodli jednat koordinovaně, aby podpořili trh a zabránili dalšímu kolapsu cen vyvolaného pandemií.

Akcie Číny ke konci roku zpevnily. Dobře na tom jsou především realitní společnosti

Číst článek

Místopředseda ruské vlády Alexandr Novak řekl, že těžba ropy a plynu se bude zvyšovat i nadále. V letošním roce by měla dosáhnout 540 až 560 milionů tun, v roce příštím by se pak měla dostat na 542 až 562 milionů tun.

Mnoho producentů ropy uvádí, že už jim nezbývá téměř žádná volná kapacita. Těžbu totiž snížili společně s ostatními producenty ze skupiny OPEC+. Tato skupina teď výrazné těžební škrty zavedené předloni postupně odbourává. Na začátku prosince se její členové dohodli, že budou pokračovat v původním plánu a v lednu těžbu zvýší o dalších 400 000 barelů denně, neboť globální ekonomika se dál zotavuje z pandemie a spolu s tím se zvyšuje i poptávka po ropě.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme