USA chtějí pomoci Evropě zbavit se závislosti na ropě z Ruska. Povolily dvěma firmám její vývoz z Venezuely

Italská ropná společnost Eni a španělská firma Repsol by mohly již příští měsíc zahájit dodávky venezuelské ropy do Evropy, aby tak kompenzovaly výpadek v dodávkách z Ruska. Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené se situací. Obnovení dodávek podle zdrojů těmto firmám povolilo americké ministerstvo zahraničí. Venezuelský ropný průmysl je již delší dobu terčem amerických sankcí.

Houston Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Venezuelská ropná rafinérie Paraguaná

Venezuelská ropná rafinérie Paraguaná (ilustrační foto) | Foto: Leonardo Fernandez Viloria | Zdroj: Reuters

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena podle zdrojů doufá, že venezuelská ropa pomůže Evropě snížit závislost na Rusku.

Podle jednoho ze zdrojů se nicméně očekává, že dodávky venezuelské ropy nebudou vysoké a nebudou mít výraznější vliv na globální ceny ropy.

Evropská unie jedná o embargu na ruskou ropu. Maďarsko má výhrady

Číst článek

Souhlas Washingtonu s obnovením dodávek venezuelské ropy do Evropy by mohl znamenat symbolickou podporu pro venezuelského prezidenta Nicoláse Madura.

Podle některých zdrojů je cílem povolení těchto dodávek rovněž přimět Madura k obnovení rozhovorů s venezuelskou opozicí, napsala agentura Reuters.

Evropská unie tento týden schválila šestý balík protiruských sankcí, kterými reaguje na ruskou invazi na Ukrajinu; součástí je zákaz dovozu většiny ruské ropy od přelomu roku. Z embarga bude dočasně vyřazena přeprava ropy ropovodem Družba zásobujícím Česko, Slovensko a Maďarsko.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme