Ropa v očekávání voleb prudce zlevnila

Cena ropy na světových trzích prudce klesla a dostala se pod psychologickou hranici 50 dolarů za barel. Za tuto cenu se ropa prodávala naposledy před měsícem. Důvodem poklesu jsou spekulace o dopadech vítězství Johna Kerryho na trh s ropou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ceník čerpací stanice

ceník čerpací stanice | Foto: Jan Rosenauer

Na trhu se objevily dohady, že pokud v prezidentských volbách v USA zvítězí demokrat John Kerry, může to výrazně omezit geopolitické napětí. Část pozorovatelů si totiž myslí, že cena černého zlata se letos začala prudce zvyšovat právě kvůli tomu, jak prezident George Bush svou zemi vymezuje vůči arabskému světu.

Ropa až do minulého týdne zdražovala jednak kvůli vysoké poptávce, jednak kvůli hrozbě nedostatečných dodávek v zimě. Cena začala klesat od minulého týdne, kdy se impulzem staly informace o růstu zásob v amerických skladech. Podle analytika Jiřího Šťastného ze společnosti Colloseum jsou za zlevněním ropy také další faktory, například vývoj v Iráku a uklidnění situace v Nigérii a v Norsku.

Šťastný ale varuje, že zatím není důvod k optimismu. Poslední vývoj se podle něj na českých čerpacích stanicích projeví jen mírně. "Pětidolarová korekce se může odrazit maximálně v řádu desítek haléřů, takže neočekáváme žádný dramatický pokles ceny. Pro to, abychom mohli ceny vidět níže i u nás, by ropa musela pokračovat dále někam k třicetidolarové hranici," odhadl analytik.

Martin Hromádka, Petra Steinerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme