Ropa zdražuje a rostou i ceny na českých pumpách. Litr naturalu stojí přes 29 korun

Za litr Naturalu 95 zaplatí řidiči na českých pumpách v průměru už přes 29 korun, to je cena, za niž se naposledy prodával loni v prosinci. A zdražuje i nafta. K růstu cen pohonných přispívá stoupající cena ropy na světových trzích. Zatímco ještě na začátku roku stál barel méně než 30 dolarů, teď už je to přes 50.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Benzinová pumpa, ilustrační foto.

Benzinová pumpa, ilustrační foto. | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Cenu severomořské ropy Brent žene nahoru zpráva o výrazném poklesu zásob černého zlata ve Spojených státech. Ukázalo se totiž, že v Oklahomě, kde je největší skladiště ropy na světě, je méně suroviny, než se čekalo.

Podle analytika společnosti Cyrrus Tomáše Menčíka přispívají ke zdražení také výpadky těžby.

„Například v Nigérii roste politické napětí, rostou tam atentáty na ropná pole, tím pádem klesá produkce. Ve Venezuele, která je také důležitým ropným producentem, kvůli ekonomické krizi musejí vypínat elektřinu a musejí ji vypínat i v ropných vrtech, v ropných dolech, tudíž klesá produkce a pak se to projevuje na poklesu globální ropné nabídky,“ uvedl Menčík.

Vývoj cen ropy trochu připomíná horskou dráhu. Ještě v roce 2014 se surovina obchodovala kolem 110 dolarů za barel, na začátku letošního roku se však propadla pod 30 dolarů, což bylo nejníž za posledních dvanáct let, teď jdou zase ceny nahoru.

Desítky haléřů navíc

Ceny ropy ovlivňují i ceny pohonných hmot na českých pumpách. Minulý týden to vypadalo, že zdražování bude pomalejší, situace se však změnila a ceny vzrostly o desítky haléřů.

Za nejprodávanější benzin Natural 95 nyní řidiči v průměru zaplatí 29,01 koruny, zdražil tedy skoro o 40 haléřů. Ještě víc se posunula cena nafty, za litr motoristé zaplatí průměrně 27 korun a 24 haléřů.

V jednotlivých regionech se však ceny různí, rozdíly jsou i v korunách. Nejdráž je na Vysočině, nejlevněji v Karlovarském kraji, kde je cena naturalu ještě stále pod devětadvacetikorunovou hranicí.

Podle analytiků ceny pohonných hmot ještě porostou. Boris Tomčiak ze společnosti Finlord odhadl, že by to v nejbližších dvou týdnech mohlo být podle místa o padesátník, ale možná i víc. „A je dost možné, že i po dobu celého léta se ceny budou zvyšovat – o půl koruny až korunu,“ podotkl Tomčiak.

Přestože jdou ceny paliva na českých pumpách nahoru, pořád se zatím neblíží roku 2012. Tehdy stál benzin v Česku přes 38 korun a nafta jen o korunu méně.

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 25. květnu | Foto: ČTK

ČRo, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme