Britská společnost BP chce propustit 10 tisíc zaměstnanců. Koronvavirus snížil poptávku po ropě

Britská ropná společnost BP chce propustit zhruba 10 tisíc zaměstnanců, což odpovídá asi 15 procentům celkové pracovní síly. Firma v pondělí uvedla, že pandemie nemoci covid-19 prudce snížila ceny ropy i poptávku po této surovině. Generální ředitel Bernard Looney také plánuje, že zaměření podniku posune od těžby ropy a zemního plynu více k obnovitelným zdrojům energie, informovala agentura Reuters.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

BP, British Petroleum (ilustrační foto)

BP, British Petroleum (ilustrační foto) | Foto: Nick Ansell | Zdroj: Reuters

BP, která patří k největším těžebním společnostem světa, v současnosti zaměstnává kolem 70 tisíc lidí.

Většina propuštěných zaměstnanců by měla firmu opustit ještě v letošním roce. Propouštění se dotkne hlavně zkušenějších zaměstnanců na takzvaných seniorských pozicích. BP rovněž uvedla, že zaměstnancům na vyšších pozicích letos nezvýší mzdu a že není pravděpodobné, že by někdo letos dostal roční hotovostní odměnu.

Mexiko se nepřipojí k další dohodě OPEC+ o snížení těžby. Země si to podle prezidenta nemůže dovolit

Číst článek

V dubnu firma oznámila, že letos sníží výdaje o 25 procent, protože koronavirová pandemie způsobila nevídaný propad poptávky po ropě. Pandemie omezila podnikání, cestování i veřejný život, a snížila tak spotřebu ropy, plynu a pohonných hmot. Dodávky ropy naopak byly na začátku pandemie mimořádně vysoké, což vytvořilo v odvětví značné problémy například v podobě přeplněných zásobníků. Cena americké ropy v dubnu poprvé klesla pod nulu.

Looney také chce, aby se ropná firma se 111letou tradicí stala pružnější a přesunula se k nízkouhlíkovým zdrojům. V květnu v rámci plánované změny struktury podniku snížil na polovinu velikost vedoucího týmu BP. Devětačtyřicetiletý Looney se ujal funkce v únoru a uvedl, že chce zrušit tradiční podnikovou strukturu, které dominuje těžba ropy a zemního plynu a divize rafinace a prodeje.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme