Ropné firmy Rosněft a Exxon Mobil se staly strategickými partnery

Největší ruská ropná společnost Rosněft a největší americký producent ropy Exxon Mobil podepsaly smlouvu o strategickém partnerství. Rosněft se díky smlouvě dostane k rozsáhlým zásobám ropy v Texasu, Kanadě a Mexickém zálivu, zatímco Exxon Mobil bude moci začít s průzkumem na pobřeží Černého moře a v arktické oblasti Karského moře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba ropy, ilustrační obrázek

Těžba ropy, ilustrační obrázek | Foto: Comstock Images

Rosněft díky Exxonu získá cenné know-how k těžbě ropy v těžko přístupných formacích, kde nelze těžit klasickým vertikálním hloubením. Získané vědomosti zužitkuje převážně v zamrzlých oblastech Sibiře.

I Exxon Mobilu se partnerství s ruskou společností vyplatí. „Z jeho pohledu získá přístup k pravděpodobným novým ropným polím. Zásoba vytěžitelné ropy v Karském moři se totiž odhaduje na 36 miliard barelů, což je například více než v Libyi,“ říká analytik ČSOB Petr Báča.

Přehrát

00:00 / 00:00

O partnerství ruské ropné společnost Rosněft a amerického producenta ropy Exxon Mobilu mluvil ve Světě o osmé analytik ČSOB Petr Báča

Díky americké technologii by se mohlo vytěžit i více ropy. A právě větší množství by mohlo mít vliv i na snížení ceny za ropu.

„V dlouhodobém horizontu by to tak mohlo být. Prozatím neproběhly nějaké podrobné průzkumy v Karském moři, v tom největším ložisku, o kterém se v současné době hovoří s touto dohodou. Těžit ropu v arktických oblastech není úplně snadné. Bude třeba vybudovat celou infrastrukturu,“ vysvětluje Báča.

Dohoda je považována za jednu z nejvýznamnějších, která byla v odvětví těžby ropy mezi americkým a ruským podnikem kdy podepsána. Firmy začaly o spolupráci jednat už loni v létě.

Exxon měl snahu do Ruska proniknout už před deseti lety, kdy měl zájem o tehdy největší ruskou ropnou společnost Jukos. Rosněft naopak jednal s britskou společností BP.

„Těžba ropy je vnímána jako výsostně politické téma. Jednání se účastnil i ruský premiér a budoucí prezident Vladimir Putin. Z ruské strany je to ojedinělý krok,“ dodává Báča.

Silvie Třeslínová, Barbora Kreuzerová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme