Ropný gigant Exxon Mobil převezme hlavního těžaře plynu v USA

Zemní plyn se ve Spojených státech stává žhavým zbožím, což se pojí i se snahou omezit kvůli globálnímu oteplování spotřebu ropy. Svědčí o tom nejnovější akvizice ropného gigantu Exxon Mobil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Naplněné zásobníky plynem

Naplněné zásobníky plynem | Foto: Tomáš Adamec

Ten za 30 miliard dolarů převezme XTO Energy, která v Americe patří mezi hlavní těžaře plynu z takzvaných nekonvenčních nalezišť.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti Colosseum Petr Čermák byl hostem pořadu Svět o osmé.

Podle mnoha expertů mezi které patří i analytici společnosti Oppenheimer investice Exxonu signalizuje růst zájmu o plyn, který odstartuje vlnu fúzí a akvizicí.

"Rozhodně se nejedná o zanedbatelnou událost. Jakmile takto velká firma provede tak rozsáhlou investici v oblasti plynu, tak to samozřejmě upoutá pozornost konkurentů i celého trhu," říká analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Pozitivní dlouhodobé vyhlídky

Plynařské firmy a firmy s tímto odvětvím spojené tak nyní představují zajímavou investiční příležitost. "Zajímavé jsou proto, že plyn je blízko několikaletému minimu," podotýká analytik.

Dalším důvodem je podle něj nepříliš velký zájem o tyto firmy ze strany investorů, protože výhlídky z hlediska spotřeby pro nejbližší období nejsou moc příznivé - zásoby plynu ve Spojených státech jsou velmi vysoko. "V neposlední řadě to ale jsou výhlídky dlouhodobé, které, narozdíl od krátkodobých, jsou mnohem pozitivnější," uvádí Čermák.

Petr Čermák se také domnívá, že rostoucí zájem o plyn nebude mít zatím vliv na jeho cenu, alespoň ne v Evropě. Navíc i v USA je podle něj možné, že se cena plynu ještě bude pohybovat směrem dolů.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme