Ropný trh zřejmě čeká změna, Shell chystá fúzi s BG Group

Na světovém energetickém trhu se po dlouhé době sloučí dvě obří společnosti. Britsko-nizozemský ropný koncern Royal Dutch Shell se dohodl na převzetí většího podílu v britské plynárenské skupině BG Group. Cena transakce má překročit v přepočtu 1,5 bilionu korun. Chystaný obchod je pro analytiky megafúzí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podzemní zásobník plynu Háje u Příbrami

Podzemní zásobník plynu Háje u Příbrami | Zdroj: Reuters

Britsko-nizozemská společnost Royal Dutch Shell je největší ropnou firmou v Evropě, alespoň podle tržní kapitalizace, tedy souhrnné aktuální hodnoty akcií společnosti na burze. BG Group zase patří mezi přední evropské těžaře zemního plynu.

Sloučením by měly získat obě firmy. Shell bude mít hlavně větší přístup ke gigantickým projektům, které se většinou týkají těžby zemního plynu. Přitom míst, kde surovinu těží, je hned několik. Třeba v Austrálii, Egyptě, Brazílii nebo ve východní Africe.

Shell chce být předním producentem zkapalněného zemního plynu.

A co je naprosto klíčové - BG Group má zásoby i zkapalněného zemního plynu. A protože Shell se chce stát jeho předním světovým producentem, našla si k tomu výborný zdroj.

BG Group snižuje investice do těžby, loni měla nižší zisk, takže fúze jí podle analytiků prospěje.

Do hry vstoupí regulátoři

Obě společnosti další podrobnosti zatím nezveřejnily, ale obecně musí fúzi schválit řada regulátorů a antimonopolních úřadů. Když některému bude vadit příliš silná pozice nové firmy na daném trhu, bude muset některé své části odprodat.

V extrémním případě se může také stát, že úřady fúzi nepovolí kvůli dominantnímu postavení podniku na trhu.

„Ale pak samozřejmě také o fúzi musí rozhodnout akcionáři společností,“ vysvětlil Vladislav Sever z poradenské společnosti EY.

„A protože obě tyto společnosti jsou veřejně kótované a obchodované, tak předpokládám, že proběhnou valné hromady, a pokud rozhodnou kvalifikovanou většinou, tak potom teprve fúze proběhne.“

„Je celá škála možností, jak ji financovat, od transakcí, které se vypořádají v penězích, anebo na druhém konci spektra je převzetí nebo fúze výměnou akcií,“ připomněl Sever.

Shell za podíl v BG zaplatí část v hotovosti a část svými akciemi. Akcionáři BG budou vlastnit zhruba 19 procent spojené společnosti.

Její tržní kapitalizace se výrazně přiblíží hodnotě, kterou má americký Exxon Mobil. A ta je suverénně největší na světě mezi ropnými firmami. Přesahuje 360 miliard dolarů.

Ropné věže - Ilustrační foto | Foto: Creative Commons Attribution-NonComercial 2.0 Generic Tommy Ironic

mkp, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme