V ropovodu Družba na Slovensku zjistili nečistoty, potvrdil Havlíček. Přepravce to popřel

V jižní části ropovodu Družba, kterou teče ropa i do Česka, byla opět naměřena zvýšená kontaminace. Informaci, kterou redakce získala od několika zdrojů, potvrdil vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Zvýšené hodnoty byly podle něho naměřeny na ukrajinsko-slovenských hranicích. Slovenský přepravce ropy Transpetrol informace o kontaminaci ropy popřel.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 20:25 24. 6. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropovod Družba

Ropovod Družba | Zdroj: Profimedia

Podle Havlíčka ale znečištění zjistily rozbory, jejichž správnost se bude ověřovat. Podotkl, že do Česka zatím proudí čistá ropa a potrvá ještě minimálně dva dny, než do České republiky doteče všechna ropa před zjištěným znečištěním. Ve státních rezervách jsou podle něj ještě minimálně dvě třetiny kapacity ropy, což jsou zásoby zhruba na 60 dnů.

„Je pravda, že na slovensko-ukrajinských hranicích je zvýšená kontaminace,“ uvedl Havlíček. Petrochemický holding Unipetrol podle něj nyní situaci vyhodnocuje. „Zatím je tam ,zbytková‘ ropa, ta čistá, která sem normálně jde a bez problémů by ještě minimálně dva dny měla jít. Teď je jenom otázka, aby se to vyřešilo na slovensko-ukrajinských hranicích,“ sdělil ministr. Ve středu se bude vědět, jak se bude situace vyvíjet dál, dodal.

V ropovodu Družba mezi Polskem a Běloruskem zjistili kontaminovanou ropu. Dodávky byly obnoveny

Číst článek

Předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr v pondělí řekl, že v šarži ropy pro Unipetrol se v kontrolním vzorku na Ukrajině objevil chlorid v mnohonásobně vyšším množství, než je pro rafinerii přípustné, firma proto přebírání této šarže ropy přerušila. Zda šlo o náhodu, podle něj ukážou další měření. „Na Slovensko a do Maďarska podle aktuálních informací ropa ropovodem Družba normálně teče,“ dodal.

Slovenský Transpetrol uvedl, že ropa je ropovodem přepravována běžným způsobem. „Společnost Transpetrol se svými obchodními partnery analyzuje situaci a průběžné vyhodnocuje vzorky ropy. Vzhledem k tomu, že dosavadní vzorky neprokázaly kontaminaci ropy, pokračuje její přeprava ve standardním režimu,“ sdělil Transpetrol. Firma doplnila, že další informace ohledně přepravy ropy budou k dispozici v úterý.

Kontrolní testy

Havlíček a Švagr ale podle České televize trvají na tom, že vzorky odebrané na ukrajinsko-slovenské hranici jsou kontaminované chloridy. Konkrétní šarže ropy, ze které byly odebrány, byla pozastavena, televize uvedla. Následovat budou kontrolní testy, protože nelze vyloučit, že při prvním rozboru chybovala laboratoř. Slovensko, Maďarsko ani Rakousko totiž kontaminovanou ropu nehlásí.

Obnovené dodávky. Ropovodem Družba opět proudí klíčová surovina do Česka

Číst článek

Ropovod vedoucí z Ruska se v Bělorusku rozděluje na dvě větve. Severní vede do Polska a Německa, jižní přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky. Na konci dubna se do ropovodu Družba dostala ropa znečištěná organickými chloridy, které mohou poškodit rafinerie. Země napojené na ropovod proto dovoz prostřednictvím tohoto ropovodu dočasně zastavily. Do Česka byl dovoz obnoven koncem května.

Mluvčí státního správce ropovodů Mero Radomíra Doležalová v pondělí řekla, že ropovod Družba je na území České republiky v provozu a přeprava se uskutečňuje podle potřeb odběratele - to jest Unipetrolu. „Jsme v kontaktu se společností Transpetrol, ropovod Družba je v provozu i na slovenském území, kvalita ropy je trvale sledována,“ dodala.

Nová kontaminace ropy organickými chloridy byla minulou středu zjištěna také v severní části ropovodu vedoucí z Běloruska do Polska. Podle zpravodajského serveru RBC to oznámil ruský provozovatel ropovodů Transněfť. Dodávky ropy byly v tomto úseku přerušeny ve středu 19. června večer a opět obnoveny ve čtvrtek 20. června.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme