Platba za tranzit ruské ropy do Česka dorazila do banky příjemce, dodávky by se měly obnovit do soboty

Podle agentury Reuters se jedna z evropských bank rozhodla zpracovat platbu za tranzit ruské ropy přes Ukrajinu. Úhrada za dodávky ruské ropy do České republiky tak dorazila do banky příjemce. Platbu ještě musí potvrdit Ukrajina. Banka tím odstranila příčinu přerušení dodávek ropovodem Družba do střední Evropy. V pátek to uvedl ruský provozovatel ropovodů Transněfť, informovala agentura RIA.

Moskva/Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropovod Družba

Ropovod Družba | Zdroj: Reuters

„Podle našich informací banka přehodnotila původně zablokovanou platbu mezi tranzitními společnostmi za tranzitní poplatek a nakonec ji akceptovala,“ cituje Reuters mluvčího Slovnaftu Antona Molnára.

Agenturní zdroj tvrdí, že platbu odblokovala nizozemská banka ING a dodávky do České republiky by se tak měly obnovit do soboty.

Dodávky ruské ropy do Maďarska a na Slovensko se obnovily. Česko by mohlo následovat v pátek

Číst článek

Přeprava ropy jižní větví Družby se přerušila 4. srpna kvůli problémům s úhradou poplatků za tranzit ropy přes Ukrajinu. Dodávky na Slovensko a do Maďarska se obnovily už v uplynulých dnech, protože poplatky za Rusko uhradila slovenská rafinerie Slovnaft a její maďarský vlastník, petrochemická skupina MOL.

Předseda představenstva české společnosti Mero Jaroslav Pantůček ve čtvrtek v České televizi řekl, že dodávky ropy do Česka ropovodem Družba by mohly být obnoveny v pátek nebo v sobotu. Mero je vlastníkem a provozovatelem české části ropovodu Družba.

Slovenský ministr hospodářství Richard Sulík na středeční tiskové konferenci v Bratislavě řekl, že vinu za situaci nenese ani Rusko, ani Ukrajina. Problém podle něj nastal při zpracování platby v jedné bance v západní Evropě, a to kvůli protiruským sankcím zavedeným po ruské invazi. 

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme