Bavorské úřady povolí zvýšení denní kapacity ropovodu TAL o sedmnáct procent, oznámil Fiala

Bavorské úřady povolí zvýšení denní kapacity Transalpinského ropovodu, kterým je i do České republiky přiváděna ropa z italského Terstu. Uvedl to premiér Petr Fiala (ODS) na tiskové konferenci po čtvrtečním jednání s bavorským premiérem Markusem Söderem. Ten oznámil, že zvýšení kapacity o sedmnáct procent začne platit od pátku.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference po jednání tripartity. Premiér Petr Fiala

Tisková konference po jednání tripartity. Premiér Petr Fiala | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Fiala rozhodnutí považuje za mimořádně důležité pro českou energetickou politiku a bezpečnost.

„Díky tomuto rozhodnutí Bavorska bude možné navýšit kapacity ropovodu, kterým je do České republiky přiváděna ropa z italského Terstu, což nám pomáhá zbavovat se závislosti na ruské ropě,“ řekl ministerský předseda.

Transalpinský ropovod rozšířit můžeme. Potrvá to ale dva roky, říká náměstek ministra průmyslu

Číst článek

Produktovod IKL začíná v bavorském Vohburgu an der Donau, kde se napojuje na ropovod TAL přepravující ropu, která se dopravuje po moři do terminálu v Terstu.

Loni se do České republiky dovezlo podle statistiky ministerstva průmyslu a obchodu 6,8 milionu tun ropy, meziročně o 10,8 procenta více. Polovina byla dovezena z Ruska. Ropovod Družba do Česka přepravil 48,8 procenta ropy, ropovod IKL zbytek.

„Pro mě bylo samozřejmostí, že jsme rozhodli zlepšit možnosti dodávek ropovodem do České republiky s tím, abychom českému průmyslu a obyvatelstvu mohli předat dobrou zprávu,“ uvedl Söder. Zdůraznil nutnost evropské solidarity.

Provozovatel ropovodu na italském území SIAT-TAL v květnu uvedl, že TAL může zvýšit „téměř okamžitě“ své dodávky do střední Evropy o pět až šest milionů tun ropy ročně.

V uplynulých dvou letech objem dosahoval 37 až 38 milionů tun. Provozně-technický ředitel českého provozovatele ropovodů Mero Zdeněk Dundr tehdy poznamenal, že TAL může nyní zvýšit přepravu o jednotky milionů tun ročně.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme