Transalpinský ropovod rozšířit můžeme. Potrvá to ale dva roky, říká náměstek ministra průmyslu

Po Maďarsku a Slovensku se k okamžitému embargu ruské ropy začíná stavět zdrženlivě i Česko. „Potřebujeme záruky, že nám Evropská komise pomůže v tlaku na investory a vlastníky ropovodu TAL, aby se co nejrychleji rozšířila kapacita,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu René Neděla pro Český rozhlas Plus. A dodává, že rozšíření ropovodu TAL (Transalpinský ropovod) analytici označili za nejrychlejší variantu snížení naší závislosti na Rusku.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropovod

Ropovod | Zdroj: Profimedia

Čas, který bychom potřebovali pro technologickou přípravu změn v dodavatelských řetězcích ale analytici spočítali na zhruba dva roky, upozorňuje Neděla. Připomíná, že ropou je Česko zásobováno dvěma cestami – ropovody TAL (z italského Terstu) a Družba, který vede surovinu z Ruska.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co by znamenalo pro Česko embargo na dovoz ruské ropy?

„Evropské komisi jsme nabídli, že to celé zaplatí Česká republika, respektive společnost Mero,“ tlumočí kroky vlády Neděla.

Obrat Česka ohledně ropného embarga pramení z dvojího tlaku na vládu, míní komentátor Hospodářských novin Luděk Vainert.

Na jedné straně stojí potřeba zachovat zásobování země, na druhé pak blížící se unijní předsednictví a s ním spojené zahraničněpolitické preference.

Hlavní problém by byl v případě okamžitého přerušení dodávek ropy z Ruska. „Úpravy si vyžádají čas. S tím se moc hnout nedá. Ze dne na den to opravdu nejde,“ tvrdí komentátor.

V krajním řešením by ale přesto byl okamžitý propad dodávek řešitelný, říká Vainert. „Jsou na to plány – státní hmotné rezervy nebo snížení dodávek,“ naznačuje.

Ropovod Družba je s délkou přes 5 tisíc kilometrů nejdelším ropovodem na světě a přivádí do Česka ruskou ropu. Ropovod IKL začíná v bavorském Vohburgu an der Donau, kde se napojuje na ropovod TAL přepravující ropu, která je dopravována po moři do terminálu v italském Terstu.

Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Martiny Maškové.

Martina Mašková, marz Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme