Ropy bude podle IEA na trhu nadále přebytek, ceny proto neporostou

Ropy bude na trhu stále hodně, dokonce víc než dost. Vyplývá to z pravidelné zprávy, kterou dnes zveřejnila Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Trh bude i v příštím období přesycen, takže se dá předpokládat, že ceny zůstanou na nižších úrovních.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropné vrty (ilustrační foto)

Ropné vrty (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

V posledním období začala poptávka po ropě a její spotřeba růst. Velkou zásluhu na tom má Čína, která v dubnu dovezla více ropy než Spojené státy, a poprvé je tak sesadila z pozice největšího světového dovozce této strategické suroviny.

Růst dovozu je poněkud překvapivý vzhledem k tomu, že čínská ekonomika zpomaluje a obecně se předpokládalo, že podobně se bude vyvíjet i poptávka po ropě.

Zájmu o ropu ale pomáhají nízké ceny suroviny a čínské snižování úrokových sazeb s cílem podpořit růst. Během dubna tak Čína dovážela téměř sedm a půl milionů barelů ropy denně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ropy bude na trhu nadále přebytek, ceny proto neporostou. Zprávu Mezinárodní agentura pro energii přečetla Jitka Hanžlová

Ani takové objemy ale podle Mezinárodní agentury pro energii nestačily rozpohybovat trh a dostat poptávku do rovnováhy s nabídkou. Těžba totiž stále roste výrazně rychleji než spotřeba ropy.

I v dubnu byla těžba přibližně o dva miliony barelů denně vyšší než spotřeba. Stojí za tím hlavně snaha členů Organizace zemí vyvážejících ropu usilovat o vyšší podíl na trhu. Produkce OPEC v dubnu vzrostla meziročně o pět procent a byla nejvyšší od září 2012.

Co se týče cen, ty se před nedávnem mírně zvedly, přesto zůstává ropa levnější. Například cena severomořské ropy Brent se pohybuje kolem 67 dolarů za barel a dá se předpokládat, že velké změny nenastanou. Myslí si to i analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík.

„Nedávný růst v cenách ropy můžeme i částečně připsat vývoji na měnovém páru euro-dolar. Dolar začal před několika týdny oslabovat, což je pozitivní pro obchodování s jakoukoliv komoditou, která se obchoduje v dolarech, což je také ropa,“ uvedl.

V souboji producentů má stále navrch OPEC

Současné oživení cen ropy může také zajímavě zamíchat s rozložením sil. Levná ropa totiž neumožňovala americkým producentům rozšiřovat těžbu, protože investice do těžby z břidlicových hornin jsou drahé. A proto získávaly převahu země OPEC, jejichž těžba je levnější.

Pokud ale začínají ceny ropy růst, už to může americkým firmám opět stát za to. Navíc některé z nich se v posledních týdnech chlubily výrazným snížením těžebních nákladů. Bylo by tak předčasné říkat, že OPEC vyhrál boj o podíl na trhu. Tato bitva spíše teprve začala, stojí v dnešní zprávě Mezinárodní energetické agentury.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme