Rosatom slibuje českým firmám 70 procent ze zakázky na Temelín

Na výstavbě jaderných elektráren podle ruských technologií se bude podílet 15 českých výrobců jaderných zařízení a dodavatelů servisních služeb. Smlouvy o tom s nimi podepsala v Praze společnost Rosatom, která je hlavním představitelem ruského jaderného průmyslu. Rosatom pořádá v Praze fórum dodavatelů, kterého se účastní zástupci výrobců z 12 evropských zemí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální ředitel Rosatomu Sergej Kirijenko

Generální ředitel Rosatomu Sergej Kirijenko | Zdroj: ČTK

Rosatom hledá v Praze nové dodavatele pro výstavbu jaderných bloků. Chce u nich nakoupit zařízení a služby za 300 miliard dolarů. V současnosti staví 19 bloků v zahraničí a 10 v Rusku. Rosatom se zabývá všemi odvětvími jaderné energetiky, od výroby palivových článků přes projektování a stavbu elektráren až po jejich provozování.

Součástí Rosatomu je také společnost Atomstrojexport, která je členem rusko-českého konsorcia na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Šéf Rosatomu Sergej Kirijenko tvrdí, že pokud bude česká vláda v tendru rozhodovat podle politických hledisek, Rusové nemají šanci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Jaroslava Skalického k dostavbě Temelína v Odpoledním Radiožurnálu

„Pro nás je nesmírně důležité, aby výběr probíhal nikoliv podle politických kritérií, ale na základě pragmatičnosti, spolehlivosti, bezpečnosti a finančních hledisek. Na všech setkáních jsme dostali ujištění, že tomu tak skutečně bude,“ uvedl Sergej Kirijenko, který se v Praze setkal s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kocourkem i premiérem Petrem Nečasem.

„Dnes, po událostech v elektrárně Fukušima, je nejdůležitějším kritériem bezpečnost, a tu zajišťují naše zkušenosti z provozu jaderných elektráren, které jsou základní předností naší nabídky. Nenabízíme nějaký teoretický projekt, ale projekt, který už je realizován na několika místech, ať už v Ruské federaci nebo za jejími hranicemi. Projekt přitom odpovídá nejen současným požadavkům, ale i těm, které se teprve v souvislosti s Fukušimou mohou objevit v budoucnosti,“ řekl Kirijenko a dodal:

„Dalším argumentem je, že 70 procent hodnoty celkového projektu může připadnout českým podnikům. To představuje přibližně 10 až 20 tisíc pracovních míst a v penězích 4 až 5 miliard eur,“ představil Sergej Kirijenko konkurenční výhody ruské nabídky, která zahrnuje i odběr vyhořelého paliva.

Jaderná elektrárna Temelín | Foto: Alena Vykydalová

Ruská elektrárna také počítá s dvojitým pláštěm, který vydrží i náraz velkého dopravního letadla.

Měla by také disponovat systémem odvodu tepla, které díky přirozenému proudění vzduchu umožní ochlazení reaktoru i při plné ztrátě elektřiny a vody.

Sergej Kirijenko potvrdil, že 30. října má Rosatom dostat technickou dokumentaci pro účast v tendru na dostavbu Temelína.

Spolu s dalšími uchazeči, francouzskou Arevou a americkým Westinghousem by měli příští rok v létě předložit své nabídky. V polovině roku 2013 by měla vláda rozhodnout o tom, kdo třetí a čtvrtý blok v Temelíně postaví.

Jaroslav Skalický, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme