Společnost Rosněfť v prvním čtvrtletí zvýšila zisk o 62 procent

Největší ruská ropná společnost Rosněfť v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 62 procent na 131 miliard rublů (46 miliard korun). Pomohla jí k tomu vyšší produkce ze starších i nových polí a také příznivý vývoj směnných kurzů, uvedla dnes firma. Tržby se zvýšily o 20,6 procenta na 2,07 bilionu rublů (726 miliard korun).

Tento článek je více než rok starý.

Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rosněfť (ilustrační foto)

Rosněfť (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Hrubý provozní zisk (EBITDA) vzrostl o 42 procent na 548 miliard rublů. Rosněfť ve čtvrtletí zvýšila těžbu téměř o čtyři procenta na 4,74 milionu barelů za den.

Firma se rovněž vyjádřila k situaci ve Venezuele, kde spolupracuje se státní energetickou společností Petróleos de Venezuela,  na kterou se vztahují americké sankce. Ruský podnik uvedl, že Venezuela pokračuje ve snižování dluhu a že obchodní styky Rosněfti s Venezuelou americké sankce neporušují. Ropu z Venezuely odebírá indická rafinerie Rosněfti a Petróleos de Venezuela splácí svůj dluh Rosněfti prostřednictvím dodávek ropy.

Rosněfť je podle objemu produkce největší ropnou společností na světě s akciemi na burze. Podíl 19,75 procenta ve firmě drží britská energetická společnost BP, uvedla agentura Reuters.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme