Roste počet lidí, kteří se obracejí na občanské poradny kvůli dluhům

Lidí, kteří se kvůli dluhům ocitají v tíživé situaci, neubývá, ba právě naopak. Výrazně se zvyšuje také počet těch, kteří se kvůli řešení dluhových problémů obracejí na občanské poradny. Vyplývá to z údajů, které dnes představila Asociace občanských poraden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prázdná peněženka

Prázdná peněženka | Foto: Comstock Images

Jak v Ozvěnách dne uvedla zástupkyně ředitele Asociace občanských poraden Kateřina Plháková, zájem o dluhové poradenství razantně roste: „Podle čísel, která máme k dispozici, za 1. čtvrtletí roku 2009 bylo dotazů kvůli řešení dluhů přes 4 tisíce a v 1. čtvrtletí roku 2011 už přes 6 tisíc."

Lidé navíc podle ní dělají stejné chyby. Podepisují smlouvy často ve stresu, aniž by tušili, co obsahují. „Klienti, kteří se k nám přijdou poradit ohledně dluhové problematiky, často nerozumí údajům ve smlouvě. Nečtou pořádně smlouvy, především nečtou to, co je napsáno malými písmeny dole a co bývá většinou bohužel to nejdůležitější,“ uvedla.

Přehrát

00:00 / 00:00

poradna.mp3

Osvěta je sice podle ní dostatečná, ale problémem je to, že lidé jsou ve stresu. „Peníze potřebují, tak se tím ani zabývat nechtějí,“ dodala.

Kateřina Plháková vidí jednu z příčin tohoto stavu v mezerách v legislativě. Připomněla, že nedávno byl projednáván nový zákon o spotřebitelských úvěrech, kde se jednalo o rozhodčích doložkách. Právě rozhodčí doložky jsou jednou z věcí, které klienty poraden nejvíce ohrožují. Upozornila, že rozhodce zpravidla bývá spřízněn s věřitelem a pak také rozhodne ve prospěch věřitele, ačkoli dlužník je v právu.Dluhy se netýkají pouze nejslabší sociální skupiny. Do problémů se dostávají i lidé ze středních vrstev. Někteří zadlužení lidé nechtějí opustit svůj životní standard.

„Jsou tu lidé, kteří v souvislosti s tím, aby si udrželi nějaký standard, tak nejsou schopni se omezit. Neustále se zadlužují a vytloukají jednu půjčku další. Měli jsme tu případ člověka, který si nabral, a je s podivem, že mu to všechno prošlo, více jak 70 půjček,“ říká ředitel Asociace občanských poraden Stanislav Skalický.

Dluhy za jízdu načerno

Mnoho dluhů vzniká i jízdou načerno v městské hromadné dopravě. „Lidé nemají lístek, několikrát je chytí revizor, pokutu nezaplatí, úroky narůstají. Městská hromadná doprava si to u sebe ponechává, mají na to nějakou promlčecí dobu a těsně před uplynutím promlčecí doby dlužníka zkontaktují a každou pohledávku vymáhají zvlášť. Samotný dluh byl několik tisíc, ale úroky a sankce narostly na několik desítek tisíc,“ říká Plháková.

Asociace občanských poraden nabízí pomoc bezplatnou a anonymní. „Takže může přijít do občanské poradny každý, kdo se ocitne nejen v problému s dluhy, ale řešíme i problémy pracovně-právní, bytové, spotřebitelské. Prakticky všechno s čím si člověk sám neví rady,“ uvedla Kateřina Plháková, zástupkyně ředitele Asociace občanských poraden.

Tomáš Medek, Veronika Sedláčková, Michaela Vydrová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme