Rostoucí brazilský trh by mohl přilákat české investory

Brazilská ekonomika rostla v roce 2011 o 2,7 procenta. I když se jedná o značně umenšený růst oproti roku 2010, kdy se vyšplhal až na zavrtaných 7,5 procenta, stále to ukazuje na neobvyklou ekonomickou sílu země. Poslední zveřejněné údaje navíc definitivně potvrzují, že Brazílie ekonomicky předstihla Velkou Británii a stala se šestou největší ekonomikou světa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výhled na Rio de Janeiro

Výhled na Rio de Janeiro | Foto: Ondřej Juřík

Brazilský ministr financí Guido Mantega ve svém prohlášení řekl, že Brazílie je nyní ještě přitažlivější pro všechny státy světa, které chtějí expandovat na zahraniční trh. Tedy i pro Českou republiku. „Česká republika by měla využít toho, že v Brazílii je zajímavý trh. Jsou tu příležitosti,“ poznamenal náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa.

Připomněl, že v letošním roce bude ministerstvo průmyslu a obchodu financovat účast na brazilských veletrzích. „Ať se to týká energetiky nebo životního prostředí. To je prostředí, kde firmy mohou samozřejmě nalézt své obchodní partnery,“ upřesnil náměstek ministra průmyslu a obchodu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa ve Světě o deváté

Investoři by tak v Brazílii mohli najít uplatnění ve třech hlavních oblastech. První je životní prostředí. „Celý tento řetězec je příležitostí od čistění vody až po její rozvod a zpracování. Druhá velká oblast je energetika, kde země ke svému růstu potřebuje nové energetické zdroje, to znamená celý segment těžby, zpracování nerostů a surovin,“ řekl Tlapa.

Důležitou oblastí je i turistika. „Brazílie je zajímavá destinace. A myslím si, že to je i oblast, kde můžeme navzájem lákat turisty do Evropy. Česká republika by tady mohla mít své příležitosti,“ uzavřel Martin Tlapa.

Barbora Kreuzerová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme