Rostoucí ceny pohonných hmot zdraží nákladní dopravu v Česku

Nákladní doprava v Česku zřejmě výrazně podraží. Mohou za to stále rostoucí ceny pohonných hmot. Nafta od loňského roku zdražila o šest korun na litr. Podle prvních odhadů by se ceny silniční dopravy mohly zvýšit v průměru o dvě až tři koruny na kilometr. Upozornil na to deník E15 s tím, že řada dopravních firem už o nových cenách jedná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

žlutý kamion

žlutý kamion | Foto: Ondřej Jánoška

Podle mluvčího Sdružení autodopravců Česmad Bohemia Martina Felixe by zvýšení ceny o dvě až tři koruny na kilometr zdražilo například jízdu mezi Prahou a Brnem o 500 korun. Vysoká konkurence na trhu a rostoucí ceny nafty se také mohou podle něj řadě firem stát osudnými:

"To je velmi pravděpodobné. Komu se to velmi rychle nepodaří promítnout do cen, bude muset ukončit činnost. Samozřejmě ve větším ohrožení jsou menší firmy, které neprovozují další činnosti, jako je například servis, logistické služby a tak dále."

Česmad Bohemia uvažuje o tom, že bude požadovat po státu snížení spotřební daně z pohonných hmot. Jak dodal mluvčí Martin Felix, zítra o tom bude jednat předsednictvo sdružení: "Snížení spotřební daně je jednou z možností, protože v současné době je tam prostor asi dvou nebo tří korun."

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme