Rostoucí ceny potravin zasáhly celý svět

Ceny potravin rostou po celém světě. V Tunisku přispěly ke svržení prezidenta. V Alžírsku a Jordánsku k pouličním protestům. V Indii a v Číně by zase vysoké ceny potravin podle některých expertů mohly vést pokud ne k pouličním bouřím, tak přinejmenším k ochlazení ekonomického růstu. A to samé by v případě, že bude nutné proti vyšším cenám potravin zasáhnout, mohlo platit i pro Evropu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chleba

Chleba | Foto: Tomáš Adamec

Jak na Rádiu Česko uvedl analytik společnosti Patria David Marek, světový trh potravin zasáhl cenový šok. „Je vidět v různých cenových indexech, v cenách zemědělských výrobců, v komoditních indexech na světových trzích,“ přiblížil.

Dodal, že vzhledem k tomu, že ceny zemědělských výrobců rostou ještě rychleji, než tomu bylo v předešlých měsících, je jen otázkou času, kdy se toto přenese do cen finální produkce v potravinářském průmyslu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rostoucí ceny potravin zasáhly celý svět. Diskutujeme s ekonomem UnicreditBank Pavleem Sobíškem a analytikem společnosti Patria Davidem Markem.

„Výhled zůstává stále ještě negativní v tom smyslu, že ceny potravin na domácím trhu se mohou zvyšovat a to v různých cenových okruzích. Ať se jedná o potraviny spojené s rostoucími cenami obilovin, o zeleninu, ovoce, a také některých cen potravin navázaných na dovozy ze zahraničí, kde se promítá aktuální nepřízeň klimatických podmínek,“ vysvětlil Marek.

Porostou ceny i dalších produktů

Ekonom UnicreditBank Pavel Sobíšek doplnil, že kromě potravin se dá předpokládat růst cen i u dalších produktů. Upřesnil, že v letošním roce budou zřetelné také větší tlaky na ceny z nákladové strany, než tomu bylo v uplynulých dvou letech.

„Jde jednak o vliv cen komodit, a to nejen ropy, ale také různých průmyslových kovů a energii. A potom je to specifický faktor – zvýšení mýtného v nákladní dopravě. Takže čekal bych, že uvidíme růst cen nejen v indexu průmyslových výrobců, ale například také u cen tržních služeb,“ dodal s tím, že dříve nebo později se zvýší i inflace.

Podstatně širší sféru zdražování podle něj nemůže ignorovat ani centrální banka. „Nicméně ta je v delikátní situaci. Veškeré zvyšování cen přichází z nákladové strany a s tím zvýšení sazeb moc neudělá. Čili očekávám, že centrální banka zvýší sazby dříve než jsme se domnívali před půlrokem, ale zvyšování bude velice pozvolné,“ přiblížil Sobíšek.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme