Rozdíl v ceně vody mezi jednotlivými obcemi na Vysočině je v desítkách korun

Ať stojí voda korunu nebo stovku, výsledek musí být stejný. V domácnosti z kohoutku teče pitná voda, která je pravidelně sledovaná a vyhodnocovaná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vodovodní kohoutek

Vodovodní kohoutek | Foto: Fotobanka stock.xchng, Lance Hancock

Například v Krasíkovicích u Pelhřimova stojí taková voda deset korun. „Zatím si to z rozpočtu můžeme dovolit,“ vysvětluje starosta Pavel Jírů.

Prodávat vodu za minimální cenu má své četné odpůrce. Josef Skoumal z jihlavské Vodárenské akciové společnosti namítá, že tak obec nic neušetří na další investice do vodárenské sítě. „Pokud dotují cenu vody, je to možné. Nemyslím si, že to je správné,“ říká Skoumal.

Cena vody ve velkých městech je v České republice zhruba srovnatelná. Například v Praze stál v roce 1989 kubík 80 haléřů, v roce 2000 32 korun a dnes necelých 75. V Jihlavě a Třebíči je to přes 80 korun.

„Není drahá, není levná, je na úrovni, která je potřebná proto, aby byla kvalitní na vstupu.“ Do vodovodu a také na výstupu, tedy za čističkou, kam přiteče jako voda odpadní.

Milan Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme