Rozdíl v platech mezi muži a ženami se v Česku mírně snížil

Platové rozdíly mezi muži a ženami se v Česku za poslední rok mírně snížily. Loni byl průměrný plat muže v ČR o 31,4 procenta vyšší než průměrný plat ženy, letos rozdíl klesl na 28,8 procenta. Vyplývá to z analýzy serveru Platy.cz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Ladislav Bába

„Uvedená změna odpovídá dlouhodobému trendu v postupném, ale vlažném vyrovnávání platů mužů a žen. Mezi důvody tohoto trendu určitě patří edukace českého pracovního trhu, který ale v této oblasti patří mezi nejhorší například mezi zeměmi OECD,“ poznamenal analytik serveru platy.cz Zdeněk Němec.

Největší rozdíl v platech je pak podle něj ve vrcholném managementu, kde je navíc žen obecně málo. „Druhou kategorií je skupina žen ve věku 35 až 44 let, které dle našich dat berou až o třetinu méně než muži,“ upřesnil Němec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik serveru platy.cz Zdeněk Němec v pořadu Stalo se dnes

Naopak nejvíce se platy žen blíží platům mužů tam, kde mimořádně záleží na schopnosti a kvalifikaci. „Tento fakt pomáhá k potlačení tradiční příjmové nerovnosti známé u většiny jiných profesí. Například to mohou být profese jako produktová manažerka, grafička, redaktorka či zubní lékařka,“ dodává analytik.

Na nerovnost platů žen a mužů se chce zaměřit Evropská komise, která proti ní chce bojovat různými sankcemi a administrativními zásahy.

Jan Richter, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme