Rozdíl ve výši platů mezi nejbohatším a nejchudším regionem je 8 tisíc

Lidé v nejchudším kraji republiky - na Olomoucku - berou měsíčně v průměru o osm tisíc korun méně než v nejbohatší Praze. Výdělky na severu Moravy zaostávají za celorepublikovým průměrem až o pětinu. Na pomalý růst mezd má vliv špatná dopravní dostupnost a vysoká nezaměstnanost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lidé

lidé | Foto: Jan Rosenauer

Ekonomové přitom postupné srovnání mezd mezi regiony nečekají. Podle analytika společnosti Atlantik finanční trhy Petra Sklenáře jsou v okolních zemích rozdíly ještě vyšší. "Česká ekonomika je geograficky relativně malá, a navíc není rozdělena například některými geografickými podmínkami jako třeba Slovensko, kde ta dopravní obslužnost v některých horských oblastech je podstatně horší. To tady v České republice není."

Lidé žijící na jižní Moravě mají srovnatelné platy s obyvateli Čech, kromě Prahy. Dlouhodobě nejhůř je na tom Jesenicko. Za poslední dva roky se tam nepodařilo přilákat žádného investora. Radní tak podle Jana Chytila, zástupce jesenického starosty, musí spoléhat jen na místní. "Takového investora ve městě, který by přišel zvenku, nemáme. Všichni, kteří tady nějaké aktivity rozvíjejí, pocházejí z tohoto regionu."

Platy na severu Moravy rostou pomaleji než jinde. Ve srovnání se stejným obdobím loni si obyvatelé Olomoucka polepšili zhruba o 800 korun měsíčně. V průměru u nás stouply mzdy o víc než 1200.

Marika Táborská, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme