Rozdíly v platech Čechů jsou stále větší

Rozdíly v platech jsou u nás stále větší. Výdělek celých dvou třetin zaměstnanců byl v loňském roce pod průměrnou zaměstnaneckou mzdou, která činila 18.133 korun. Výdělky těch nejbohatších naopak přesahují milion korun měsíčně. Vyplývá to z nejnovějšího šetření Českého statistického úřadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Hlavním důvodem jsou podle jeho předsedy Jana Fischera velmi velké rozdíly v příjmech zaměstnanců a jejich vedoucích, kdy například top manažeři poměrně často berou okolo sta tisíc korun za měsíc. Naproti tomu přes 20 tisíc korun vidí na své výplatní pásce pouze každý čtvrtý zaměstnanec. Polovina Čechů bere méně než 15.542 korun.

Jak dál upozorňuje šéf statistiků Fischer, i v roce 2002 pokračovala mzdová diskriminace žen. Ženy berou asi o pětinu méně než muži. Částečně je to ale způsobeno i řadou objektivních faktorů. "Je to počet odpracovaných hodin, který mají ženy z řady důvodů nižší. U žen se setkáváme také s větší četností částečných úvazků, ženy pracují méně přesčas a ženy také pracují masivně v odvětvích jako je zdravotnictví a školství, kde průměrné výdělky jsou výrazně pod průměrem celostátním," uvedl Fischer.

Naopak na vrcholných pozicích je žena podle Fischera stále výjimkou. Mezi manažery jen asi jen desetina žen. "Je třeba říct, že v té nejlépe placené skupině, to znamená top manažeři, zůstává podíl žen stabilizovaný po celou dobu, kdy to šetření provádíme," dodal.

Desetina nejchudších lidí každý měsíc pobírá maximálně necelých sedm tisíc korun, naopak desetina lidí má měsíční příjmy přibližně nad 29 tisíc korun.

Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme