Rozhodnutí italských voličů děsí Evropu návratem prudké dluhové krize

Výsledek italských parlamentních voleb nastolil návratu prudké dluhové krize do Evropy. Volby skončily patem, když žádný z politických bloků nezískal většinu v obou komorách parlamentu. A politici i analytici se obávají, že výrok voličů destabilizuje situaci v zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sečtení hlasů v italských předčasných volbách přineslo politický pat

Sečtení hlasů v italských předčasných volbách přineslo politický pat | Zdroj: Reuters

Dolů zamířily evropské burzy i italské státní dluhopisy. Titulní stránky evropských deníků jsou směsicí šoku i obav, že možnost nesestavení stabilní vlády v Římě může ohrozit stabilitu eurozóny.

Evropští politici vyzývají své kolegy v Itálii ke zformování kabinetu a k pokračování v reformách.

Přehrát

00:00 / 00:00

O reakci Evropy na italské volby i o možném ekonomickém vývoji mluvil zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Ondřej Houska

Vzhledem k hrubému domácímu produktu má Itálie největší dluh po Řecku ze všech zemí eurozóny, brzy to už bude 130 procent HDP. Teoreticky by tak za jistých okolností mohla Itálie spadnout do platební neschopnosti a případná nutnost tisknout vlastní peníze by ji odvedlo z eurozóny.

V takovém případě by s ohledem na obří investice evropských bank do italských dluhopisů mohla nastat řetězová reakce. Možná i pád eura, což by mohla být ekonomická katastrofa i pro Českou republiku.

Úspěch Hnutí pěti hvězd snížil Italům šance na sestavení stabilní vlády

Číst článek

Ondřej Houska, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme