Rozhodnutí soudu o protiústavnosti solární daně není zlomové, říká analytik

Jeden z majitelů fotovoltaických elektráren uspěl u soudu se stížností na 26 procentní daň z výnosů. Informaci jako první přinesla Česká televize. Daň vyměřil stát ve snaze nějak zkrotit solární boom, který by přišel spotřebitele hodně draho. Vzhledem k prudkému rozvoji fotovoltaických elektráren, ke kterému došlo především v loňském roce, se České republice začalo přezdívat ‘solární velmoc‘.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavnostní zahájení provozu největší české solární elektrárny Vepřek na Mělnicku

Slavnostní zahájení provozu největší české solární elektrárny Vepřek na Mělnicku | Foto: Jana Huzilová

Podnikatelé vsadili na velkorysé státní dotace, které měly pomoci rozvoji fotovoltaiky. Vývoj ale mnohé zaskočil, v jednu chvíli hrozilo, že cena elektřiny kvůli podpoře obnovitelných zdrojů vyskočí o více než 20 procent.

Vláda Petra Nečase se rozhodla uvalit na zisky majitelů solárních elektráren 26 procentní daň. To se mnohým z nich nelíbí, hrozí mezinárodními arbitrážemi. Zároveň se ale někteří obrátili na české soudy. Česká televize nyní přinesla zprávu, že Městský soud v Praze dal za pravdu jednomu z majitelů solární elektrárny, který tvrdí, že tato daň je protiústavní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jeden z majitelů fotovoltaických elektráren uspěl u soudu se stížností na solární daň. Věc jsme v Ozvěnách dne rozebrali s analytikem společnosti JaT Michalem Šnobrem.

„Myslím, že o žádný zásadní zlom nejde, přestože je to rozhodnutí prvoinstančního soudu. Pokud jsem dobře informován, tento soud přerušil své řízení a v zásadě čeká na rozhodnutí ústavního soudu. V tomto smyslu dílčí rozhodnutí nemají žádný význam,“ uvedl v Ozvěnách dne Michal Šnobr, energetický analytik společnosti J&T.

Podle něj nechá ústavní soud solární daň v platnosti. „Protože za prvé ten zákon nebyl jako například stavební spoření přijat v legislativní nouzi. A za druhé je pravou retroaktivitou, která je součástí našeho právního systému. Narozdíl od okamžiku, kdy bylo přijato zdanění stavebního spoření,“ vysvětlil.

Analytik připomněl, že 26 procentní daň je důležitým příjmem rozpočtu a bez ní by vzrostly ceny elektřiny. „Kvůli většímu vzniku solárních elektráren by v zásadě konečné ceny pro všechny spotřebitele měly vzrůst téměř o 20 procent. Vláda část plateb, které by dopadly na občany vzala na sebe, ale našla si cestu jak tyto peníze vybrat jiným způsobem. Polovinu vybírá na solární dani a druhou polovinu od ostatních výrobců elektřiny u nás,“ přiblížil energetický analytik společnosti J&T Michal Šnobr.

bre, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme