Rozhovor se šéfem Siemensu Peterem Löscherem

V Německu se horečnatě dojednávají poslední detaily tzv. druhého vládního balíčku, kterým chce spolková vláda oživit skomírající hospodářský růst. Na jeho přijetí si ale nejspíš počkáme až do konce ledna. Kabinet Angely Merkelové chce totiž evidentně počkat na první kroky nového amerického prezidenta Baracka Obamy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lehké metro firmy Siemens

lehké metro firmy Siemens | Foto: Siemens

Do jednání o podobě balíčku jsou zapojeni bankéři, odboráři i "kapitáni" německého průmyslu. Jedním z jich je taky generální ředitel jednoho z největších světových koncernů Siemens Peter Löscher. Jeho názory nejen na současnou krizi zaznamenal zpravodaj Českého rozhlasu v Německu Jiří Hošek.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Hošek hovoří se šéfem Siemensu P. Löscherem

Peter Löscher byl jedním z topmanažerů, kteří na nedávné krizové schůzce na půdě kancléřství, předběžně kývli na neobvyklou garanci pracovních míst. V roce 2009 by tak velké průmyslové podniky v Německu neměly sáhnout k propouštění z provozních důvodů. Rodák z rakouského Villachu Löscher to z pohledu své firmy, která se už prý plně otřepala z děsivého korupčního skandálu, považuje za reálné.

"Mohu mluvit pouze za Siemens. My jsme včas přijali dlouhodobá rozhodnutí, díky nimž jsme teď rostoucí společností se štíhlou administrativou. Navzdory propouštění nám v uplynulém roce přibylo celosvětově celkem 17.000 nových pracovních míst. Jistě, Siemens se mění a musíme se přizpůsobovat, ale nejsme hnáni vnějšími změnami, naopak sami ty změny vytváříme."

Jedna ze zajímavých změn se odehrála i v představenstvu Siemensu, o kterém se už dlouhá léta říká, že je "příliš bílé, příliš německé a příliš mužské." Teď se do ultrakonzervativního vedení společnosti dostala poprvé po 161 letech žena.

Peter Löscher s jistou pýchou v hlase poukazuje nejen na tuto skutečnost, ale taky na závazek svého koncernu zvýšit do roku 2011 obrat Siemensu bez ohledu na finanční krizi z 19 na 25 miliard eur. Německého koncernu se prý taky příliš nedotýká katastrofální nedůvěra na německém mezibankovním trhu, kvůli níž se mnoho společností ocitlo v úvěrové pasti.

"Máme tu výhodu, že disponujeme hotovostní rezervou ve výši 7 miliard eur. Celkově máme k dispozici 13 miliard. Co do finanční politiky si tedy stojíme velice dobře a současná "úvěrová tíseň" v Německu se nás dotkla jen velice málo nebo vůbec. Je ale nade vší pochybnost, že se finanční trhy nechovají normálně, ať už co do objemu poskytovaných úvěrů nebo jejich podmínek. A to je samozřejmě obrovský problém jak pro hospodářství, tak pro jednotlivé podniky," řekl na schůzce se zahraničními novináři v Berlíně Peter Löscher. Ten nesdílí tvrdou kritiku za údajnou nečinnost, kterou v posledních týdnech sklízí v zahraničí kabinet Angely Merkelové.

"Moje pocity jsou přesně opačné. Myslím si, že Německo těží z rozhodného jednání kancléřky i celé spolkové vlády. To, že dokázali během jediného týdne dohodnout a všemi instancemi "protlačit" balíček opatření pro boj s finanční krizí, je toho důkazem. Je ale třeba taky říct, že každá země má těžiště někde jinde. Struktura a potřeby průmyslu prostě nejsou přenosné z jednoho státu na druhý. Jsem ale přesvědčený, že kancléřka i vláda podnikají ty správné kroky pro Německo a že je jednají důsledně."

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme