Nejvyšší zadlužení od vzniku Česka. Veřejné finance loni skončily ve schodku 3,6 procenta HDP

Veřejné finance loni skončily se schodkem 3,6 procenta hrubého domácího produktu, uvedlo ve čtvrtek v nové makroekonomické prognóze ministerstvo financí. Státní dluh se loni zvýšil na 44,6 procenta HDP ze 42 procent v roce 2021, míra zadlužení je tak nejvyšší od vzniku Česka. Pro letošní rok ministerstvo očekává deficit veřejných financí 4,2 procenta HDP a zvýšení dluhu na 45,8 procenta HDP.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, ilustrační foto

Státní dluh se loni zvýšil na 44,6 procenta HDP (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Loňské hospodaření veřejných financí bylo o jeden procentní bod lepší, než předpokládala listopadová prognóza ministerstva financí. Podle úřadu je to dáno tím, že se loni nepodařilo vyčerpat celou podporu pro velké firmy kvůli vysokým cenám energií a tyto náklady byly přesunuty do letošního roku.

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí stoupla o 1,5 procenta, podpořila ji zahraniční poptávka

Číst článek

Dalším důvodem bylo nižší než předpokládané čerpání sociálních dávek a menší rozpočtové dopady pádu Sberbank.

Letošní schodek veřejných financí vzhledem k hrubému domácímu produktu by měl podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) být vysoký kvůli kompenzačním opatřením spojeným s vysokými cenami energií.

Dopad těchto opatření bude podle Stanjury možné blíže odhadnout až v dubnu po čtvrtletním vyhodnocení toho, jak vysoké jsou kompenzace za cenové stropy na elektřinu a plyn a jaký je výběr odvodu od výrobců elektřiny za vysoké prodejní ceny.

Stanjura ve čtvrtek zopakoval, že vláda připravuje konsolidační balíček, který by měl snížit strukturální deficit nejméně o jedno procento HDP, tedy zhruba 70 miliard korun. „Příští rok by se tak schodek rozpočtu měl dostat pod tři procenta HDP,“ řekl Stanjura.

Jednání o opatřeních

Expertní týmy jednotlivých vládních stran společně s odborníky Národní ekonomické rady vlády nyní podle Stanjury jednají o jednotlivých opatřeních pro snížení schodku.

Případné změny sazeb DPH budou rozpočtově neutrální, řekl Stanjura. Cílem je zjednodušení

Číst článek

Jsou rozděleni do skupiny pro daně, sociální věci, zdravotnictví, veřejnou správu a ostatní oblasti. Týmy by měly najít dohodu na opatřeních do poloviny února, poté je projednají politici vládních stran. Stanjura očekává projednání celého balíčku opatření ve vládě nejpozději do konce března.

Jednotlivá opatření Stanjura nechtěl detailně rozebírat. Zopakoval pouze, že chystané sjednocení dvou snížených sazeb daně z přidané hodnoty nemá být opatření ke konsolidaci rozpočtu, ale ke zjednodušení daňového systému, a mělo by tedy být rozpočtově neutrální. Nevyloučil také změny na příjmové straně rozpočtu, zdůraznil ale, že ODS odmítá růst přímých daní.

Bývalá šéfka státní kasy a předsedkyně poslaneckého klubu opozičního hnutí ANO Alena Schillerová na tiskové konferenci uvedla, že Česko je jedinou zemí Evropské unie, která zvyšuje své zadlužení. Působení vlády popsala jako „turecké hospodaření“. Kabinet má podle ní nulový plán konsolidace.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme