Rozpočet EU se má zvýšit skoro o sedm procent, řada států je proti

Evropská komise dnes navrhne zvýšení evropského rozpočtu na příští rok skoro o sedm procent. Vyplývá to z předběžných návrhů Komise, které se ale ještě mohou změnit. Řada členských zemí Unie s tak velkým navýšením nesouhlasí. Brusel se podle nich chová pokrytecky, když po státech požaduje tvrdé úspory, ale svůj vlastní rozpočet chce zvyšovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Znak eura

Znak eura | Zdroj: Reuters

V čele snah o úspornější rozpočet stojí jako už tradičně Velká Británie. Podle ní se musí době všeobecných úspor přizpůsobit i Evropská unie a nejen její členské země.

Evropská komise namítá, že navýšení je zapotřebí na zaplacení už dohodnutých evropských projektů. Navíc tvrdí, že evropské peníze dokážou podpořit ekonomický růst.

Návrh rozpočtu musí schválit členské státy i Evropský parlament. Europoslanci tradičně požadují zvýšení rozpočtu, zatímco řada členských zemí je pro úspory.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme