Rozpočet na příští rok: Schodek 230 miliard korun - nebo možná méně

Úřadující vláda premiéra Jana Fischera schválila rozpočet na příští rok se schodkem ve výši 230 miliard korun. Ještě ale definitivně neuzavřela debatu o legislativních změnách, které by deficit rozpočtu, hrozící v roce 2010, snížily. Schodek by pak mohl klesnout zhruba na 160 miliard korun. Úsporné kroky úřednická vláda dořeší příští týden, pak je předá poslancům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České peníze

České peníze | Foto: Filip Rožánek

Nemá tedy zatím definitivně jasné, kolik přesně se bude škrtat na příjmové i na výdajové stránce. Debatu o tom chce kabinet uzavřít až příští středu, oznámil těsně před půlnocí na noční tiskové konferenci premiér Jan Fischer.

"Shodli jsme se, že takovýto rozpočet (deficit 230 miliard - pozn. red.) jsme schopni sestavit. Odrazili jsme dodatečné požadavky resortů , které přes léto nabobtnaly. Po debatě jsme ale byli schopni některé požadavky spokojit. Upozorňuji zároveň, že rozpočet je sestaven tak, že nepočítá s valorizací důchodů."

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Jan Fischer na Radiožurnálu řekl, že se nebudou valorizovat důchody

Inflace má totiž být v příštím roce pod zákonnou hranicí, umožňující navýšení důchodů. Premiér informoval: "Naprostá většina členů vlády neprojevovala ochotu přistoupit na valorizaci důchodů na příští rok, neboť na ní nevzniká žádný zákonný nárok. A po posouzení makroekonomických souvislostí a dopadů ekonomické na tuto skupinu nevidí pro to důvod. Říkám to zcela zřetelně, protože rozpočet s tímto deficitem je sestaven za této podmínky."

"Jestliže inflace bude okolo půl procenta nebo 0,6 - a podmínka je dvě procenta - tak není naplněna zákonná podmínka, a proto se vláda rozhodla takto konstruovat státní rozpočet," doplnil ministr financí Eduard Janota.

Schodek 230 miliard korun je nebezpečný a nezodpovědný

Podle premiéra Fischera by ale byl deficit 230 miliard korun pro Česko nebezpečný a nezodpovědný: "Komplikovalo by nám to východ z krize, zvyšovalo by to neúměrně dluhovou službu, postupně by to vedlo ke snížení ratingu České republiky a velkým komplikacím při poskytování zahraničních úvěrů. A později by to vedlo k podstatně drastičtějším restrikcím i na straně sociálních výdajů, než jaké doporučujeme teď."

Před schodkem 230 miliard korun v roce 2010 varuje i ministr financí: "Vláda udělá vše pro to, aby připravila paragrafované znění změn legislativních norem na straně příjmů i výdajů, aby jednoznačně prezentovala, že 7,4 procenta deficitu k HDP je částka velmi nebezpečná, která by mohla do budoucna zkomplikovat vyrovnanost veřejných financí."

Fischerovi ministři, především Janota, se ale ještě nevzdávají

Podle ministra financí Eduarda Janoty by se vláda snížením schodku na 160 miliard korun přiblížila svému programovému prohlášení, které s touto sumou počítalo. Navýšení až na 230 miliard způsobil z velké části pokles příjmů rozpočtu, který nastal i vlivem globální ekonomické krize.

"Z titulu poklesu ekonomiky jsme museli vzít na vědomí a zakalkulovat nižší výběr daní a pojistného o čtyřicet miliard. Měli jsme tady povodně a tak musíme mít emisi dluhopisů - ale to prochází rozpočtem, takže museli jsme vzít dolů dalších pět miliard."

Rekordnímu propadu v hospodaření našeho státu ministři ještě stále chtějí zabránit balíkem opatření, který počítá se snížením některých státních výdajů. Například snižuje porodné, nemocenskou, mateřské i rodičovské přídavky nebo příspěvky na sociální služby.

Úspory by mělo přinést i zmrazení plateb zdravotního pojištění za státní pojištěnce nebo stagnace platů ve státní správě. Ministr financí také navrhuje změny daně z přidané hodnoty - zvýšení spodní sazby o dvě procenta a horní sazby o jedno procento. Nyní je to devět a devatenáct procent.

K těmto návrhům úspor, které vypracoval úřad ministra financí Janoty, se ale odmítavě stavějí dvě hlavní politické síly v zemi, Občanská demokratická strana a Česká strana sociálně demokratická.

Ve čtvrtek dopoledne bude premiér Jan Fischer o rozpočtovém napětí informovat na Pražském hradě prezidenta Václava Klause.

Václava Marešová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme