Rozpočet Německa by měl být v roce 2014 vyrovnaný, plánuje Schäuble

V roce 2014 by měl být německý rozpočet vyrovnaný. Myslí si to alespoň německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Už letos by podle jeho slov mohl státní rozpočet klesnout na jeden a půl procenta hrubého domácího produktu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble | Zdroj: ČTK

Zda je plán Wolfganga Schäubla mít v roce 2014 vyrovnané veřejné finance reálný, záleží podle hlavního ekonoma Poštovní spořitelny Jana Bureše na kondici globální ekonomiky, na které je německé hospodářství hodně závislé skrze exporty a investice svých průmyslových podniků.

„Současně bude také záležet na tom, jaké záruky budou Němci muset dát svým slabším sousedům za jejich rozpočty. Tady ještě nějaké finální řešení fakticky ještě narýsované není a panuje ohledně toho velká nejistota,“ dodal na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Německou ekonomiku a její kondici sleduje hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš. Mluvili jsme s ním na Rádiu Česko.

Samotný cíl mít vyrovnané veřejné rozpočty do roku 2014 ale podle něj nereálný není. „Protože Německo má v tuto chvíli relativně nízký schodek veřejných financí, průměrné zadlužení a z tohoto pohledu by asi nemělo být příliš problematické do roku 2014 tento cíl splnit,“ uvedl.

Ve druhém kvartále letošního roku rostla německá ekonomika o pouhých 2,8 procenta. Německo tak zpomalilo svůj růst téměř na polovinu. V prvním kvartále rostla jeho ekonomika totiž ještě o 5 procent. Podle Bureše byl druhý kvartál negativně překvapivý.

„V tuto chvíli zpomalení německé ekonomiky, když ho dáváme do kontextu zpomalujících USA a Číny a stále problematického Japonska, je pro proexportně orientovanou ekonomiku, jako je německá, problematické. Ale v delším horizontu by se měla osvědčit exportní síla německé ekonomiky,“ řekl ekonom.

„Ale pro nejbližší kvartály je tady pro Německo řada rizik a letos mohou mít Němci daleko slabší růst, než se kterým původně počítali. Právě z titulu zpomalujících hospodářství hlavních obchodních partnerů,“ doplnil.

Tomáš Pavlíček, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme