Nejhorší červnový výsledek od vzniku Česka. Schodek rozpočtu stoupl na 265 miliard korun

Schodek státního rozpočtu ke konci června stoupl na 265,1 miliardy korun z květnových 255 miliard korun. Informovalo o tom ve čtvrteční tiskové zprávě ministerstvo financí. Jde o nejhorší červnový výsledek od vzniku Česka. Loni ke konci června byl schodek 195,2 miliardy korun.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze, ilustrační foto

Schodek rozpočtu stoupl ke konci června na rekordních 265 miliard korun (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Protiepidemická opatření, která omezovala ekonomickou aktivitu, negativně dopadala na daňové výnosy rozpočtu, jejichž pokles prohlubovalo snížení zdanění práce, kapitálu či majetku,“ komentovalo ministerstvo financí výsledky.

Na financování státního dluhu bude letos třeba téměř 741 miliard korun, uvedlo ministerstvo financí

Číst článek

„Dále šlo o změnu rozpočtového určení daní ve prospěch územních rozpočtů. Spolu s podporou státu zaměřenou na pomoc zasaženým sektorům ekonomiky, sociálnímu a zdravotnímu systému jde o hlavní příčiny meziročního propadu hospodaření státního rozpočtu za první pololetí,“ dodalo.

Celkové příjmy rozpočtu ke konci června meziročně stouply o 13,1 miliardy na 712,8 miliardy korun. Daňové příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení vzrostly meziročně o 21,5 miliardy na 613,7 miliardy korun. Celkové výdaje rozpočtu ke konci června pak meziročně stouply o 82,9 miliardy na 977,8 miliardy korun.

Proškrtat se k blahobytu jde obtížně, vláda neměla zahodit sto miliard z rozpočtu, kritizuje Dolejš

Číst článek

„Deficit hospodaření rozpočtu se oproti květnu prohloubil jen o 10,1 miliardy korun, což představovalo druhý nejlepší meziměsíční výsledek od února 2020. Dopady rozvolnění se promítly zejména do výběru daní včetně pojistného, který byl na úrovni státního rozpočtu meziročně vyšší o 30,8 miliardy Kč, čímž překročil i úroveň inkasa z června 2019 o téměř čtyři miliardy korun,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Na celý letošní rok je schválen schodek státního rozpočtu 500 miliard korun. Loni, kdy byl výsledek ovlivněn dopady pandemie, skončil státní rozpočet ve schodku 367,4 miliardy korun.

Na příští rok ministerstvo financí navrhuje schodek 390 miliard korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme