Rozpočet: Státní zaměstnanci a důchodci si příští rok polepší

Důchody a platy státních zaměstnanců by se měly příští rok zvýšit. Počítá s tím vláda v návrhu státního rozpočtu. Kabinet materiál definitivně schválil ve středu. Teď bude záležet na tom, jak příslušný zákon posoudí Poslanecká sněmovna. Opoziční ODS se ale návrh rozpočtu nelíbí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad vlády ČR

Úřad vlády ČR | Foto: Jan Rosenauer

Stát by měl příští rok hospodařit se schodkem 74 miliardy 400 milionů korun. To je o dvě miliardy méně, než se původně předpokládalo. Podoba rozpočtu je výsledkem kompromisu, potvrdil Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu šéf KDU-ČSL Miroslav Kalousek:

"Je to kompromis velmi bolavý. Sociální demokraté si přáli deficity vyšší, my jsme si přáli mnohem nižší. Ve skutečnosti kdyby ta dohoda neexistovala a scénář veřejných rozpočtů by byl pasivní, byly by dnes deficity daleko větší."

Ministr financí Bohuslav Sobotka je ale s materiálem spokojen: "Rozpočet zajišťuje velmi důstojnou valorizaci penzí, počítáme s tím, že by se důchody měly zvýšit o 4,9 procenta, zajišťuje reálný růst platů ve veřejném sektoru o 4,5 procenta z hlediska objemu těchto prostředků."

To, že porostou starobní důchody potvrdil i ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Upřesnil, že dávky se v průměru zvýší o 380 korun. "Vládní nařízení, které bude zajišťovat toto navýšení, bude předloženo vládě v nejbližších týdnech," řekl Škromach.

Paroubkův tým dá více peněz také na vědu a výzkum. Výdaje se v této oblasti mají zvýšit o deset procent.

Dohodu kabinetu s odbory o růstu platů státních zaměstnanců v příštím roce hodnotí ODS spíše kriticky. Konkrétně šéf poslanců nejsilnější opoziční strany Vlastimil Tlustý má k hospodaření vlády a k jejím slibům před volbami neměnný, nedůvěřivý postoj:

"Oni teď přidají komukoliv cokoliv, protože mají jediný cíl, a tím je obhájit své pozice v příštích volbách. Co to bude stát a o kolik ještě zadluží tuto zemi, je jim úplně jedno."

Helena Šulcová, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme