Rozpočet státu skončil schodkem téměř 143 miliardy

Státní rozpočet skončil v roce 2011 ve schodku 142,8 miliardy korun. Plánovaný rozpočet počítal s deficitem 135 miliard korun. Důvodem vyššího schodku rozpočtu byly potíže při čerpání z evropských fondů, oznámil ministr Financí Miroslav Kalousek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek ministr financí

Miroslav Kalousek ministr financí | Foto: Filip Jandourek

Za horším výsledkem je zastavení plateb z Evropské Unie. Potíže při čerpání z evropských fondů se negativně podepsaly do příjmů státního rozpočtu ve výši skoro 13 miliard korun. Platby byly pozastaveny z operačních programů Doprava, Životní prostředí a ROP Severozápad Ústeckého a Karlovarského kraje.

"Financování programů EU probíhá na základě předfinancování zdroji ze státního rozpočtu. To působí jako určitý 'polštář' ve prospěch příjemců dotací, nicméně také vytváří rizika pro státní rozpočet v případě zdržení plateb z EU, což se stalo právě v loňském roce," vysvětlil ministr fnancí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledek státního rozpočtu pro rok 2011 shrnul reportér Tomáš Medek

Běžné hospodaření státu ale dopadlo lépe než s čím počítal plán. Pozitivně ho ovlivnily úsporná opatření ke kterým vláda přistoupila.

Bez těchto škrtů by podle ministra financí Miroslava Kalouska schodek rozpočtu přesáhl 200 miliard kč. Stát také např. uspořil 17 miliard na úrocích státního dluhu. Celkem tak v loňském roce deficit veřejných financí klesl na 3,7 % hrubého domácího produktu.

Podle něho budou i příjmy letošního rozpočtu také jiné než s jakými počítal návrh rozpočtu, přesně ale situaci odhadnout nelze.

Analytik Dufek se obává dalšího propadu příjmů státního rozpočtu

Číst článek

„Scénář se kterým pracujeme jako s největší realitou, je scénář někde mezi nulou až minus 2. Převážně si myslíme, že oproti příjmům rozpočtovaným ve schváleném rozpočtu budou příjmy na příští rok nižší zhruba o 30 až 50 miliard korun. To je takový scénář,kterému nejvíc věříme, ale jak to bude doopravdy, to vážně v tuto chvíli neví nikdo,“ poznamenal Kalousek.

Pro europeníze může být zlomový konec roku

Náměstek ministra financí Jan Gregor v Ozvěnách dne zdůraznil, že resort bral evropské peníze vždy velmi vážně. „Naším primárním cílem je vždy po auditech přesvědčit Evropskou komisi, že některá zjištění se nezakládají na pravdě. A některá zjištění musíme akceptovat a přijmout finanční korekce.“

V následujících letech by měl deficit veřejných financí dále klesat. Letos plánuje úřad pokles na 3,5 procenta, za rok na 2,9 procenta a v roce 2016 vyrovnané veřejné finance. Deficit veřejných financí se počítá z rozdílu příjmů a výdajů ministerstev a dalších státních úřadů, měst a obcí, vybraných příspěvkových organizací, státních i jiných mimorozpočtových fondů, zdravotních pojišťoven a dalších veřejných institucí.

Auditoři z EU podle jeho slov mnohdy svá tvrzení a nálezy zakládají na dojmech, nikoli tvrdých faktech. „Tyto věci se pokoušíme spolu s ostatními resorty odfiltrovat.“

Ministerstvo financí | Foto: Marián Vojtek

Stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek v Ozvěnách dne kritizoval činnost vládního kabinetu. „Vláda naprosto selhala ve své schopnosti čerpat evropské zdroje a teď se to snaží nějakým způsobem kamuflovat. Ten problém je daleko větší, než to vypadá.“ Podle jeho slov hrozí, že se problém odsune do příštího roku a peníze pak reálně propadnou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O čerpání prostředků z eurofondů mluvili v Ozvěnách dne náměstek ministra financí Jan Gregor, stínový ministr za ČSSD Jan Mládek a Pavel Páral, šéfredaktor týdeníku EURO

Mládek současně připomněl, že se ekonomové shodují v tom, že evropské peníze by přitom pomohly stimulovat českou ekonomiku.

Jan Gregor nevidí až tak dramaticky možnost, že bychom mohli o peníze z eurobondů přijít. „V zásadě jde o to, aby prostředky, které ČR dostala v roce 2009 s víceletou alokací, byly vyčerpány do konce letošního roku. Vzhledem k tomu, že některé programy jsou pozastavené, tak je musíme nejpozději do poloviny roku odblokovat.“ Konec roku by však už podle něho mohl být zlomový.

Jan Mládek, stínový ministr financí za ČSSD | Foto: Anna Duchková

Jan Mládek považuje za nutné minimalizovat škody. „Obávám se, že to není jen technokratická záležitost. Je třeba přijmout i politická řešení, přijmout myšlenku, že zapotřebí krizový management a udělat i některé výměny na postech ministrů. To minimální minimum je pan ministr školství, který zjevně nezvládá svou pozici,“ míní Mládek.

Vývoj deficitu státního rozpočtu Česka (1998 - 2011)

Milan Kopp, Tereza Tomášková, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme