Rozpočet v říjnu skončil s rekordním přebytkem

Státní rozpočet skončil na konci října s přebytkem více než 15 miliard korun. Je to nejlepší říjnový výsledek za dobu existence České republiky. Meziročně je to zlepšení téměř o 74 a půl miliardy. Podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Jana Procházky není ale nutné tento rekordní přebytek příliš přeceňovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

"V průběhu roku stát obdržel mimořádné příjmy a na rozpočtu v říjnu je naopak vidět, že stát již čerpal z peněz, které v uvozovkách naspořil v průběhu roku. Pro mě zajímavější informací je makroekonomická předpověď Ministerstva financí, která kromě velmi optimistických odhadů hrubého domácího produktu pro příští roky počítá například i s dalším prohloubením deficitu vládního sektoru," řekl Radiožurnálu Jan Procházka.

Postupné další zadlužování občanů České republiky, které je podle Procházky vidět v návrhu rozpočtu na příští rok, je prý ale v období rekordně vysokého růstu českého hospodářství z ekonomického hlediska naprosto neomluvitelné.

David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme