Rozpočtová krize v USA může mít globální dopad, varuje Světová banka

Světová banka varuje před globální hospodářskou katastrofou. Ta hrozí v případě, že se američtí politici urychleně nedohodnou na navýšení dluhového stropu země. Už 17. října dojdou Washingtonu peníze a pokud republikáni a demokraté nenajdou společnou řeč, Spojené státy nebudou schopné splácet své dluhy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf Světové banky Jim Yong Kim

Šéf Světové banky Jim Yong Kim | Zdroj: Reuters

Šéf Světové banky Jim Yong Kim upozornil, že by to negativně ovlivnilo ekonomiku v celosvětovém měřítku.

„Vyzývám americké politiky, aby se rychle dohodli dříve, než Spojené státy dosáhnou dluhového stropu. Čím více se tomu datu přibližujeme, tím větší škody tahle krize způsobí rozvojovým zemím, ale i rozvinutým světovým ekonomikám. Pochopte, že vaše dohoda - nebo neschopnost jí dosáhnout - bude mít globální dopad."

„Nečinnost americké vlády povede ke zvýšení úrokových sazeb, ztrátě důvěry a zpomalení ekonomického růstu. Američtí zákonodárci proto musí tuto potenciální krizi urychleně odvrátit," dodal.

Před negativními důsledky neschopnosti Spojených států splácet své dluhy o víkendu varovali také vedoucí představitelé tří předních světových bank.

Pavlína Nečásková, Simona Bartošová, Tea Turková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme