Rozpočtová pravidla EU se přizpůsobí finanční krizi

Evropská unie přizpůsobí rozpočtová pravidla tak, aby mohla lépe reagovat na finanční krizi, která sužuje globální ekonomiku. Po schůzce zástupců čtyř největších zemí Unie to večer řekl francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Podle něj je teď nutné vzít v úvahu nynější mimořádné okolnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nicolas Sarkozy a Gordon Brown

Nicolas Sarkozy a Gordon Brown | Zdroj: ČTK

Podle současných pravidel nesmí mít země eurozóny rozpočtový deficit vyšší než tři procenta hrubého domácího produktu. Platí také, že veřejné zadlužení musí zůstat pod 60 procenty HDP. Předseda Evropské komise José Manuel Barroso řekl, že pravidla se budou aplikovat tak, aby byla dostatečně flexibilní.

O řešení světové finanční krize jednali v sobotu v Paříži vrcholní představitelé Francie, Německa, Británie a Itálie, tedy čtyř největších členských zemí sedmadvacítky. Na pozvání francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho se summitu zúčastnili také nejvyšší představitelé Evropské komise a Evropské centrální banky.

Mluvilo se o několika možnostech, jak reagovat na případné zhoršení situace v evropských bankách. Prezident Sarkozy v předvečer schůzky uklidňoval francouzskou veřejnost, že evropské banky jsou více strukturované a stát je více kontroluje než banky americké, proto se v Evropě nemůže stát - alespoň ne ve stejném měřítku - to, co ve Spojených státech.

Předmětem jednání byl hlavně francouzský návrh na zřízení zvláštního záchranného fondu ve výši 300 miliard eur, který by pomohl krachujícím bankám. To ale odmítlo Německo. S podobnou iniciativou přišel britský premiér Gordon Brown. Také navrhuje vytvořit fond, ale mnohem menší - ve výši asi 15 miliard eur - na pomoc malým a středním bankám.

Francie, která nyní předsedá Evropské unii, pojímá schůzku jako přípravu na nadcházející zasedání finančních expertů skupiny G7 ve Washingtonu, naplánované na 10. října. Z dnešní schůzky tudíž nemohla vzejít žádná oficiální strategie - tu by musely schválit i další členské státy Unie.

Nicolas Sarkozy a Dominique Strauss-Kahn | Foto: ČTK/AP

S francouzským prezidentem Sarkozym se v Paříži sešel také výkonný ředitel Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn. Podle něj se Evropa musí finanční krizi postavit jednotně a vyvarovat se toho, aby každá země jednala na vlastní pěst. Strauss-Kahn připustil, že pro Evropu bude obtížnější najít společnou řeč, než to bylo ve Spojených státech, kde už krizová opatření schválili.

Americká sněmovna podpořila plán záchrany

Ve Spojených státech v pátek definitivně prošel plán na stabilizaci finančního systému, který počítá s finanční injekcí až 700 miliard dolarů. Poté, co návrh na druhý pokus schválila Sněmovna reprezentantů, už nový zákon podepsal i prezident George Bush. "Udělali jsme odvážný krok, abychom zabránili tomu, že se krize na Wall Street změní v krizi společnosti po celé naší zemi," prohlásil prezident krátce po hlasování ve Sněmovně.

Milan Kopp, Jan Šmíd, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme