Rozpočtové škrty způsobily koaliční přetahování v Česku i na Slovensku

V Česku to kvůli škrtům v rozpočtech jednotlivých ministerstev mezi politickými stranami včera jiskřilo. Na Slovensku se dokonce kvůli programovému prohlášení spekulovalo o odchodu některých poslanců do opozice. I tak komplikovaně se mění předvolební sliby v realitu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nečas a Iveta Radičová jednali v pondělí v Bratislavě

Petr Nečas a Iveta Radičová jednali v pondělí v Bratislavě | Zdroj: ČTK

Jak na Rádiu Česko uvedl analytik slovenské Tatrabanky Juraj Valachý, spory mezi členy slovenské vládní koalice sledují s napětím trhy i ekonomové. „Pro ekonomy je klíčové, aby vláda rychle a razantně snižovala deficit. Pokud vznikne spor, který by to mohl ohrozit, je to vždy vnímáno jako velmi závažný problém,“ uvedl.

Ekonomové v ČR podle Jana Bureše z české Poštovní banky dění na slovenské politické scéně sledují vzhledem ke slovenským problémům. Na české politické scéně ale poslední nedohovory v rámci koalice žádný výraznější dopad na trzích podle něj neměly.

Přehrát

00:00 / 00:00

Škrty v českém a slovenském rozpočtu komentují analytik slovenské Tatrabanky Juraj Valachý a ekonom české Poštovní banky Jan Bureš.

„Dopad politiky na české finanční trhy je relativně malý až do chvíle, než dojde k něčemu závažnějšímu, například k nedohodě na podobě vlády či k rozpadu vlády. Kdyby nyní došlo na skutečnou koaliční krizi a rozpad koalice, tak by to koruna asi negativně pocítila. Nicméně v tuto chvíli je k tomu daleko,“ řekl.

Na Slovensku se včera mluvilo o tom, že vláda přišla o většinu v parlamentu. Podle zpráv portálu hnonline.sk vládní koalici měli opustit čtyři poslanci. Prohlásil to jeden ze čtveřice zákonodárců za stranu Svoboda a solidarita Igor Matovič, ale další jeho kolegové informaci dementovali.

„V tomto momentě můžu říct, že koalice má potřebnou většinu a dostane důvěru parlamentu a bude dál prosazovat reformy. Problém je v tom, že koalici tvoří 4 strany a v jedné z nich je frakce čtyř poslanců, kteří prosazují vlastní program. Čili najít kompromis je i nyní problém a těžké to bude i v budoucnu,“ řekl k tomu Valachý.

V České republice měla koalice problém dohodnout se na škrtech, které rezorty mají udělat. Podle Bureše je z pohledu ekonoma návrh ministerstva financí rozumný.

„Jedná se o pouze o to, že se napříč ministerstvy mají zmrazit zhruba dvě procenta letošních výdajů proto, aby kvůli nižšímu než očekávanému výběru daní nedošlo k překročení plánovaného deficitu. Ty zásadnější věci koalici teprve čekají – to je dohoda o důchodové reformě a nějaký konsenzus na zásadnějších úsporách ve státní správě,“ vysvětlil.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme