Rozpočtový schodek bude příští rok možná větší, než tvrdí ministerstvo financí

Občanští demokraté předpokládají, že státní rozpočet na příští rok bude mít minimálně stomiliardový schodek. Původní deficit 88 miliard korun naplánovaný ministestvem financí pod vedením Bohuslava Sobotky podle nich naroste kvůli Státnímu fondu dopravní infrastruktury. Ten měly naplnit příjmy z privatizace, které se ale nedají očekávat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Před rozpočtem přesahujícím 100 miliard varuje i viceguvernér České národní banky Miroslav Singer, který se obává rostoucího trendu: "Takto rozjetý rozpočet má určitou setrvačnost, která se pak velmi nemile snižuje. Pakliže ekonomika začne růst třeba jen pomaleji a zůstává třeba na velmi slušných tempech, tak se začne projevovat, že příjmy nerostou dostatečně, aby tu setrvačnost a tendence rozpočtu k nárůstu uživily."

Zajistit, aby schodek státního rozpočtu v příštím roce nepřesáhl plánovaných 88 miliard. To je cíl končící vlády Jiřího Paroubka. Na svém posledním jednání proto schválila novelu zákona o spotřební dani, která by do státního rozpočtu příští rok mohla přinést 10 miliard korun.

Odsunula také účinnost novely zákona o nemocenském pojištění a novely zákona o státní službě civilních státních zaměstnanců o dva roky, takže by na státní pokladnu měly mít dopad až od začátku roku 2009. Odklad služebního zákona by měl přinést další 4 miliardy korun. Změny ale musí schválit také parlament.

Toho si je vědom i odstupující ministr financí a poslanec za ČSSD Bohuslav Sobotka: "Poslanecký klub sociální demokracie bude iniciovat svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny, kde by tyto tři návrhy zákonů mohly být projednány v prvním čtení a současně mohly být výrazně zkráceny lhůty pro jejich projednávání tak, aby tyto novely mohly začít platit od 1. ledna 2007."

Milan Kopp, Lucie Weissová, Hana Hikelová, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme