Rozpočtový výbor doporučil schválit základní kostru rozpočtu

Sněmovní rozpočtový výbor doporučil poslancům schválit základní rozměry návrhu státního rozpočtu pro příští rok se schodkem 163 miliardy korun, což je asi 5 procent hrubého domácího produktu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eduard Janota ve sněmovně

Eduard Janota ve sněmovně | Foto: Tomáš Adamec

KSČM v hlasování neuspěla s návrhem, podle kterého by měla sněmovna vrátit předlohu vládě k přepracování. Levici se nelíbí snížení kapitoly ministerstva školství na 90 procent letošního roku, a naopak posílení kapitoly ministerstva dopravy na 148 procent. Tvrdí, že úsporný balíček ministra financí Eduarda Janoty zvýší inflaci, nezaměstnanost a naopak sníží spotřebu domácností.

Plénum by se mělo začít zabývat rozpočtem v prvním čtení 21. října.

Evropská komise přitom zahájila s Českem řízení kvůli letošnímu nadměrnému rozpočtovému schodku. Deficit totiž překročí stanovenou hranici tří procent hrubého domácího produktu. Pokud Češi veřejné finance nenapraví, hrozí jim z Bruselu pokuta.

Ve druhém čtení budou poslanci prosazovat změny

Poslanci už teď připouštějí, že až se rozpočet dostane do druhého čtení, budou v něm ještě chtít dělat změny. Potvrdili to například občanský demokrat Pavel Hrnčíř a místopředseda sociálních demokratů Milan Urban.

"Vadí nám výpadek výdajů na vědu a výzkum, naopak nás překvapil velký nárůst výdajů pro Český statistický úřad, ministerstvo životního prostředí, ministerstvo dopravy či Úřad na ochranu osobních údajů. Možná se budeme snažit prosadit peníze pro některé podle nás důležité projekty, jako je například rozvoj datových schránek," řekl Hrnčíř.

"Budeme respektovat výši deficitu, ale půjdeme do jeho vnitřku, v rámci některých detailů budeme mít určitě jiný názor," vysvětlil Urban.

Poslanecká sněmovna musí o rozpočtu rozhodnout do konce roku, jinak by Česku hrozilo rozpočtové provizorium.

Veronika Malá, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme