Rozpočtový výbor doporučil sněmovně schválit vládní důchodovou reformu

Poslanci z rozpočtového výboru dnes doporučili sněmovně převahou hlasů koaličních stran, aby schválila vládní důchodovou reformu. Počítá se v ní s některými technickými úpravami například ohledně procesu přeměny dosavadních penzijních fondů na penzijní společnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

důchodci, penzisti

důchodci, penzisti | Foto: Filip Jandourek

Místopředseda výboru za ODS Michal Doktor je spokojený především s tím, že byly sněmovně do druhého čtení výraznou většinou postoupeny zákonné předlohy týkající se spuštění druhého důchodového pilíře.

„Každý si v jednoduché, velmi srozumitelné matematice může na základě svých vlastních příjmů udělat úsudek o tom, zda pro něj ten model je, či není atraktivní. Správně zvolit objem peněz, které vnese do druhého pilíře, a vybrat si, zda do něj vůbec vstoupí,“ vysvětluje Doktor.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek parlamentní zpravodajky Rádia Česko Milady Richterová

Proti vládní důchodové reformě vystoupili v rozpočtovém výboru sociální demokraté, kteří ji navrhli zamítnout. To ale neprošlo. Proti jejímu přijetí ve sněmovně budou i komunisté. Poslanec opoziční ČSSD Václav Votava Rádiu Česko řekl, co jim na předloze včetně druhého pilíře reformy nejvíc vadí:

„My si myslíme, že druhý pilíř je naprosto zbytečný. Dojde dokonce k oslabení prvního pilíře, protože z něj budou vyvedeny peníze v objemu asi dvaceti miliard korun ročně. Máme také obavu, aby to nedestabilizovalo státní rozpočet.“

Vládní reformu důchodů tvoří celkem tři zákony. První o důchodovém spoření, upravuje vyvedení části peněz z penzijního systému na spoření v důchodových fondech. Penzijní společnosti budou muset spravovat tyto peníze ve čtyřech fondech - všeobecném, který má investovat do státních dluhopisů, konzervativním, vyváženém a dynamickém.

Druhý zákon upravuje doplňkové penzijní spoření, které bude tvořit třetí pilíř. Třetí zákon mění dosavadní zákony v souvislosti s přijetím předchozích dvou předloh.

Milada Richterová, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme