Rozpočty zemí eurozóny mají podléhat kontrole všech členů

Země platící eurem by měly společně koordinovat národní rozpočty. Podle Evropské komise je naléhavě potřeba posílit regulaci hospodářství v Evropě a dohled nad rozpočty jednotlivých zemí. O nadnárodním rozpočtovém dohledu jednali ministři financí zemí eurozóny na schůzce v Madridu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Emanuel Macoun

"Návrhy rozpočtů, nebo jejich širší rysy by mohly zkoumat rady ministrů členských zemí eurozóny, předtím, než by se přijaly v národních státech," přednesl myšlenku rozpočtového dohledu eurokomisař pro hospodářské záležitosti Oli Rehn. Reakce ministrů na takový postup nebyla podle jeho slov odmítavá a proto s konkrétním návrhem přijde v polovině května.

Přehrát

00:00 / 00:00

Schůzku ministrů financí eurozóny sleduje přímo v Madridu zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák.

Předseda eurozóny - lucemburský premiér Jean-Claude Juncker myšlenku konzultací rozpočtů podporuje. Podle něj nejde o snahu připravit členské země o pravomoci, ale o to vědět, co sousedé chystají a přizpůsobit tomu hospodářskou politiku.

„Nejde tu o odebírání specifických pravomocí národním státům nebo jejich parlamentům. Je to o sdílení informací, aby každý z nás znal obecné směřování rozpočtů sousedních a dalších zemí eurozóny, abychom se mohli pokusit ovlivnit rozpočet, který by šel proti zájmům ostatních. Nebo aby se národní rozpočet přizpůsobil podle toho, co zazní v té předběžné debatě Rady ministrů financí eurozóny," vysvětlil Juncker.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánech Evropské komise mluvil na Radiožurnálu bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák.

Že na úrovni celé Unie musí existovat synchronizovaná fiskální politika, si myslí i slovenský ministr financí Ján Počiatek. Podle něj panuje s návrhem obecný souhlas zemí eurozóny s takovou myšlenkou.

„Je tu nějaký strategický záměr, s nímž víceméně všichni souhlasí. I když upozorňují, že vyvstane následně otázka legitimity národních parlamentů a vůbec toho, kdo o čem rozhoduje. Ale jestliže jsme jedno uskupení a máme mít nějaká společná pravidla, tak dřív nebo později musí dojít k tomu, že i Komise bude mít větší pravomoci," myslí si slovenský ministr financí.

Pavel Novák, Igor Maňour, Marika Táborská, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme