Rozšíření amerických sankcí nezůstane bez odpovědi, oznámila Moskva

Rusko chystá odpověď na přitvrzení sankcí ze strany Spojených států. Ty ve čtvrtek rozšířily sankční seznam o dceřiné společnosti ruských podniků, které se ocitly na černé listině už dříve, a také o některé další vysoce postavené osoby. Důvodem je agresivní ruská politika vůči Ukrajině.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva

Moskva | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Ruské ministerstvo zahraničí reagovalo prohlášením, podle nějž nové sankce jen zostří konfrontaci mezi Moskvou a Washingtonem.

„Tyto provokační kroky nejen že bortí rusko-americké vztahy, ale nepřispívají ani k řešení světových problémů,“ upozornilo ministerstvo a pohrozilo, že americké sankce nezůstanou bez odpovědi.

Ruská diplomacie doporučila Spojeným státům, aby místo zavádění sankcí přiměly Kyjev k plnění minských mírových dohod.

Na rozšířený černý seznam se dostaly dceřiné společnosti banky VEB a ropné firmy Rosněfť, dále strojírenský koncern Ižmaš, krymské přístavy a firmy vlastněné rodinou ukrajinského exprezidenta Viktora Janukovyče.

Mezi nežádoucí osoby přibyl Janukovyčův syn Alexandr a také Roman Rotenberg, syn bankéře známého svými úzkými kontakty s prezidentem Vladimirem Putinem. Rotenberg mladší měl podle Spojených států otci pomáhat obcházet sankce.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme