Rozšíření unie je výzvou pro české zemědělce

Do boje s evropskou konkurencí se vydávají naši zemědělci, přestože z Bruselu mohou čekat jen třetinu peněz ve srovnání s jejich kolegy ze starých členských zemí. Prosadit se chtějí hlavně kvalitou a cenou. Šéfové zemědělských firem berou rozšíření unie jako výzvu, která přišla v pravý čas.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krajina - jaro, lány polí

Krajina - jaro, lány polí | Foto: Jan Rosenauer

Jistým omezením jsou dotace. Podle šéfa Zemědělského svazu Miroslava Jirovského se můžeme porovnávat pouze s Německem a Rakouskem. "Jestliže my při využití veškerých zdrojů získáme 6,5 tisíce na hektar a naši sousedé mají 18, respektive 16 tisíc na hektar, tak to dává určitý zárodek nerovné soutěže, s kterým se ovšem musíme vyrovnat."

Výhodou je, že umíme vysokou kvalitu za relativně nízkou cenu. A v čem tedy můžeme konkurovat? "Speciálně je to potravinářská pšenice, sladovnický ječmen, jateční skot, a myslím si, že ve výhledu bychom měli být schopni konkurovat i v mléce," říká Jirovský.

Analytik Petr Havel ale upozorňuje, že nic nebude zadarmo. Evropská unie má jasnou představu, jak by mělo zemědělství vypadat. "V postatě to znamená chovat se k přírodě šetrným způsobem, minimalizovat rizika erozí a vůbec negativních vlivů zemědělství na krajinu."

Řada českých zemědělců ale zatím takto neuvažuje. Pokud se ale nezmění, přijdou o dotace a zkrachují.

Dušan Valenta, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme