Rozvoj rychlého internetu by mohlo podpořit snížení DPH

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce předložit vládě návrh na přechodné snížení daně z přidané hodnoty pro výstavbu sítí a poskytování vysokorychlostního internetu. Tento záměr je jednou tezí dnes představeného materiálu Digitální Česko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítač. Ilustrační foto.

Počítač. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Ministerstvo podle Jaromíra Nováka ze sekce elektronických komunikací počítá s tím, že snížení daně podpoří jak budování nových sítí, tak poptávku zákazníků.

„Jedním z možných motivátorů, který je nediskriminační a neupřednostňuje jednu skupinu vůči druhé, je přechodné snížení sazby DPH na využívání služeb přístupu k vysokorychlostnímu internetu a pro budování sítí nové generace. Naše představy jsou zhruba pět procentních bodů na tři roky,“ uvedl Novák.

Výpadek příjmů se snížené DPH do státní kasy by podle něj kompenzoval zvýšený obrat. Návrh musí ministerstvo průmyslu a obchodu projednat s resortem financí, dodal Novák.

Ministerstvo hodlá současně jednat s Českým telekomunikačním úřadem o snížení poplatků za využívání radiových kmitočtů pro rychlý internet. Chce také zajistit uvolnění pásma 800 MHz, které dosud slouží k televiznímu vysílání.

Diskuze o strategii Digitální Česko bude probíhat do 26. dubna. Pak ministerstvo udělá sociodemografický průzkum o zájmu lidí a na podzim předloží vládě konečný materiál.

Martin Hromádka, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme