ŘSD objednávalo finančně nevýhodné právní služby, tvrdí kontrola

Ředitelství silnic a dálnic odstranilo většinu chyb v hospodaření, které mu v roce 2013 vytkl Nejvyšší kontrolní úřad. Přetrvaly ale problémy u nákladů na právní služby.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto)

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Úřad prověřil hospodaření Ředitelství silnic a dálnic za období od začátku roku 2013 do září 2016, závažné nedostatky ale nenašel.

Podle kontrolorů má ale ŘSD problémy s náklady na právní služby. Dříve pro objednávání právních služeb používalo prováděcí smlouvy k rámcové smlouvě z roku 2007, která platila do listopadu 2010. Hodinové sazby se pohybovaly od 3500 korun do 4800 korun. Úřad smlouvy kritizoval již při předchozí kontrole v roce 2013. ŘSD mělo zjednat nápravu do konce března 2014, používalo je ale dál. V kontrolovaném období, tedy od začátku roku 2013 do září 2016, za ně zaplatilo 206 milionů korun.

Nové rámcové smlouvy dojednalo ŘSD až na konci roku 2016, hodinové sazby v nových kontraktech jsou výrazně nižší, od 800 do 1800 korun.

Z kontroly také vyplývá, že objednávání právních služeb bylo finančně nevýhodné. Ředitelství si například najímalo externí právníky i na činnosti, které si mohlo zajistit svými zaměstnanci.

Problémy se sídlem

Z kontroly déle vyplývá, že ŘSD neoprávněně rozdělilo veřejnou zakázku na právní služby v souvislosti s provozem mýtného systému. Tím se údajně snížila hodnota zakázky pod limit stanovený zákonem.

Podle kontrolorů nemá Ředitelství dobře vyřešená sídla pracovišť v Praze. Generální ředitelství působí ve třech pronajatých budovách. Za rok 2015 tak nájemné stálo 45 milionů korun. ŘSD navrhlo výstavbu nového sídla na nevyužívaných pozemcích, které vlastní. Jednání s ministerstvem dopravy trvající od roku 2015 ale zatím žádné řešení nepřinesla.

Anna Horáčková, ph Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme