Rubl po dlouhém oslabení začíná posilovat. Přispělo k tomu i příměří na Ukrajině

Ruská měna po dlouhém a prudkém oslabení začíná zase nabírat sílu. V době měnové krize ztrácela až na úroveň 80 rublů za dolar, za poslední měsíc však výrazně zesílila a nyní je na zhruba 50 rublech za dolar. Pevnější měna nic nemění na tom, že má ruská ekonomika namířeno do recese – odhady letošního vývoje HDP počítají s poklesem o čtyři procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruské rubly

Ruské rubly | Foto: Fotobanka Stock Exchange

Důvodů posílení měny je několik. Především je to příměří na Ukrajině, které vede k uklidňování situace na devizovém trhu, a pak také mimořádně utažená měnová politika ruské centrální banky – vysoké sazby, i když podvazují hospodářský růst, zvyšují atraktivitu měny v očích investorů.

Polevil také tlak z přelomu roku, kdy muselo mnoho ruských podniků uhradit splátky zahraničního dluhu. To vyvolávalo tlak na ruskou měnu, protože firmy prodávaly rubly, aby měly na uhrazení půjček v cizích měnách, převážně v dolarech.

Velký vliv na sílu měny mají také ceny ropy, kvůli kterým se v poslední době snižovaly dolarové příjmy Ruska. Ropa sice nijak výrazně nezdražila, ale její ceny se víceméně stabilizovaly a tlak devizového trhu na další oslabování rublu se zmírnil.

Zatím je těžko odhadovat, zda bude měna dál zpevňovat, obzvlášť při „spanilé jízdě“ amerického dolaru, který stále posiluje.

Čekání na turisty

Ze silnějšího rublu by měly velkou radost světové turistické destinace. Agentura Reuters vydala zprávu, že do Vietnamu, Thajska, Kambodže nebo na Filipíny přestávají jezdit ruští turisté, které kvůli slabší měně přijde dovolená až dvakrát dráž než dříve.

Rusové jsou přitom v těchto oblastech po Číňanech druhou největší skupinou turistů. Podle aktuálních čísel v posledních měsících do těchto zemí přijelo až o třetinu, nebo dokonce o polovinu méně ruských turistů než v předcházejícím období.

Méně ruských turistů přijíždí také do České republiky, tady však turistický průmysl nezaznamenává takové ztráty, protože výpadek dostatečně vyrovnávají turisté z jiných zemí, například z Číny.

Jitka Hanžlová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme