Rubl je na rekordním minimu, Rusko zakazuje vyplácet dividendy zahraničním investorům

Ruský rubl ve středu při obchodování v Moskvě klesl na rekordní minimum, dolar se tam prodával zhruba za 110 rublů. Akciový trh v Moskvě zůstává třetí den za sebou zavřený, finanční systém je pod tlakem západních sankcí uvalených na Moskvu za její invazi na Ukrajinu. Ruská centrální banka navíc zakázala vyplatit kupony zahraničním investorům, kteří drží státní dluhopisy v rublech. Informovala o tom agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obě bankovky byly s okamžitou platností uvedeny do oběhu v Moskvě, na Krymu a na ruském Dálném východě; ve zbylých oblastech federace mají být k dispozici od konce letošního roku.

(ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Ruské společnosti také nesmějí vyplácet dividendy zahraničním akcionářům. Centrální banka neupřesnila, jak dlouho budou trvat omezení, která se nevztahují na místní investory.

Rubl od začátku roku oslabil vůči dolaru asi o třetinu. Po propadu na další minimum ve středu část ztrát smazal a později se obchodoval kolem 108 rublů za dolar. K euru vykazoval pokles o více než sedm procent na 120,5 rublu.

Putin zakázal vývoz valut převyšující 10 tisíc dolarů, ruské úřady zastavily vysílání nepohodlných médií

Číst článek

Mimo Rusko je rubl ještě slabší. Na elektronické obchodní platformě EBS se obchodoval zhruba za 115 rublů za dolar. Stále však nedosáhl rekordního minima kolem 120 rublů, na které spadl v pondělí.

Zahraniční investoři nyní prakticky nemají možnost, jak získat peníze ze svých ruských investic. Moskva brání zahraničním investorům, kteří vlastní ruské akcie a dluhopisy za desítky miliard USD, aby se jich zbavili. Invaze ruských vojsk na Ukrajinu spustila vlnu hospodářských sankcí a odliv aktiv z Ruska.

„Emitenti jsou oprávněni přijímat rozhodnutí o výplatě dividend a realizaci plateb z dalších cenných papírů,“ uvedla ruská centrální banka. „Skutečné platby zahraničním klientům však realizovány nebudou. To se týká i OFZ,“ dodala ruská měnová autorita. OFZ je označení pro ruské státní dluhopisy v rublech. Podle údajů k 1. únoru vlastnili zahraniční investoři OFZ přibližně za tři biliony rublů (631 miliard Kč). Celkem byly vydány OFZ za 15,5 bilionu rublů.

Ruský systém dohledu nad prodejem cenných papírů pak oznámil, že v souladu s požadavkem centrální banky omezuje možnosti plateb za ruské cenné papíry jednotlivcům i firmám ze zahraničí a také právo na převod tohoto majetku.

Euroclear a Clearstream, což jsou největší světové systémy pro vypořádání plateb, ruská aktiva už také nepřijímají. Tím se zahraničním investorům prakticky uzavřela možnost odchodu z ruského finančního trhu.

Velmi slabý rubl zasáhne životní úroveň v Rusku a zvýší už tak dost vysokou inflaci. Západní sankce podle očekávání ekonomů způsobí i nedostatek základního zboží a služeb.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme