Rumuni protestovali proti úsporám vlády, zpochybnil je i soud

Další dvě země, které musí kvůli ekonomickým potížím sáhnout k výrazným úsporám státních výdajů, zasáhly stávky a protesty. V Itálii se pokusily levicové odbory uspořádat generální stávku, ale podle vládních úředníků se k ní připojila jen necelá dvě procenta zaměstnanců. Napjatější situace byla dnes v hlavním městě Rumunska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palác parlamentu v Bukurešti

Palác parlamentu v Bukurešti | Foto: Pavel Polák

Do bukurešťských ulic vyšly tisíce lidí a několik set jich dokonce neúspěšně zaútočilo na prezidentský palác. Chtěli tak přesvědčit prezidenta, aby nepřistoupil na škrty navrhované vládou, které mimo jiné znamenají snížení penzí a platů státních zaměstnanců.

Přehrát

00:00 / 00:00

O potížích rumunské ekonomiky hovořil v Ozvěnách dne investiční poradce Lukáš Mělnický

Za pravdu jim dnes dal i rumunský nejvyšší soud, který rozhodl, že chystaná opatření jsou částečně v rozporu s ústavou.

Tento krok by ale mohl ohrozit záchrannou půjčku ve výši téměř dvou miliard eur, kterou zemi přislíbil Mezinárodní měnový fond. Jeho podmínkou je zkrátit státní platy o čtvrtinu a výdaje na penze nejméně o 15 procent. Návrh se teď vrátí zpátky do parlamentu, který musí zajistit jeho slučitelnost s ústavou.

V roce 2009 se rumunská ekonomika propadla o 7,2 procenta, v minulých letech přitom vykazovala vysoký růst. Podle Lukáše Mělnického, který v Rumunsku dlouhodobě působí jako investiční poradce, však šlo pouze o nafouknutou bublinu.

„Hlavně to nebyla ekonomika tažená nabídkou, ale byla to poptávková ekonomika, do které přišly peníze bankovních a spotřebitelských úvěrů, začalo se spekulovat s realitami. Celá spirála růstu, ač ve světle makroekonomických čísel vydala hezky, tak strukturálně to bylo všechno špatně,“ připomněl Mělnický.

Vláda bude muset hledat další úspory

Nejvyšší soud zamítl jako neústavní část škrtů týkající se důchodů, nadále se však počítá se snížením výdajů na platy státních zaměstnanců. Podle Mělnického se v rumunské bankovní sféře mluví o tom, že by se počet zaměstnanců státu mohl snížit až o třetinu. To může vyvolat další nepokoje.

„Záleží na tom, co se bude dít. Pokud dnes neprošlo snížení důchodů, tak to může uklidnit pět a půl milionu rumunských důchodců. Na druhou stranu pokud vláda bude muset hledat úsporná opatření někde jinde, pravděpodobně sáhne na jednotnou daň z příjmu, která je dnes 16 procent, nebo bude muset zvýšit DPH. Mluvilo se o zvýšení z 19 na 25 procent,“ uvedl Mělnický.

Martin Hromádka, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme